Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Svetis – Et valg mellom idealet om fredelig nøytralitet og militærindustriens økonomiske interesser

Posted by Fredsvenn den november 18, 2009

Group for a Switzerland without an Army (GSoA) ble stiftet i 1982 med det til formål å sivilisere det sveitsiske samfunnet ved å avskaffe dets hær. I 1989 støttet over en tredjedel av den sveitsiske befolkningen dette forslaget i en føderal folkeavstemning, noe som dypt rystet landets militaristiske overbevisning. Siden den gang har organisasjonen lansert flere populære tiltak (nasjonale folkeavstemninger) med sikte på nedbemanning av hæren og dets budsjett eller foreslått sivile alternativer. Foreløpig har gruppen rundt 20.000 medlemmer og støttespillere.

Det vil i Sveits den 29. november, for den tredje gangen siden 1972, bli stemt på et konstitusjonelt tillegg som vil forby all eksport av våpen og annet militært materiale. Regjeringen har rådet stemmerne til å stemme negativt.

De sveitsiske velgerne beveger seg ennå mellom idealet om fredelig nøytralitet og militærindustriens økonomiske interesser. I motsetning til vårt bilde av en fredelig nasjon som tjener verden med ost, sjokolade, Røde Kors og et paradis for rike menneskers penger, er Sveits også en betydelig produsent og forhandler av våpen. Faktisk er Sveits det nest største eksportlandet av våpen per innbygger. Sveitsisk ammunisjon, rifler, kanoner, væpnede kjøretøy og småfly brukes fra Pakistan til Botswana, fra Irak til Burma.

Den første av mange våpenskandaler var i 1968 da, under den nigerianske borgerkrigen, det viste seg at flynene som tilhørte til Røde kors hadde blitt truffet av rakketter laget Zurichs Oerlikon-Bührle i Sveits.

Nå krever stadig flere at landet skal eksportere bedre produkter enn våpen! Og det er en sjanse for at de faktisk vil oppnå det!

Nyheter

A popular initiative calling for a ban on Swiss weapons exports

Norge – Verdens største våpeneksportør

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: