Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Krystallnatta – Sett en stopper for folkemord – en gang for alle!

Posted by Fredsvenn den november 9, 2009

Krystallnatta er her igjen og det arrangeres fakkeltog rundt om i landet for å markere at det er 71 år siden jødeforfølgelsen startet. I oslo begynner det på Jernbanetorget kl 1800, med appell fra blant annet Audun Lysbakken og Henrik Gorlén, som selv opplevde krystallnatten. Derfra beveger fakkeltoget seg til Universitetsplassen før det blir det etterarrangement på Gyldendal-huset hvor det vil bli kaffe og kaker, musikk fra Lars Klevstrand og innlegg fra Kjartan Fløgstad , med utgangspunkt i sin siste bok.

Fremmedfrykt og rasisme har ikke forsvunnet siden den gang. Fortsatt finnes det antisemittiske strømninger i hele verden. I Norge er muslimene en folkegruppe som er ofre for stadig hardere angrep. Vi må aldri glemme hvor galt det kan gå når frykt og rasisme får fritt spillerom.

krystallEt kritisk perspektiv:

Den amerikanske statsviteren Norman G. Finkelstein, kjent for bøker og artikler om Israel-Palestina-konflikten og for sin kritikk av det han oppfatter som visse politiske organisasjoners og partiers utnyttelse av holocaust, er født i en jødisk familie som sønn av holocaust-overlevende. Hans sentrale tese i boken  Holocaustindustrien er at holocaust brukes som ideologisk våpen og økonomisk melkeku for jødiske interessegrupper.

I følge Finkelstein ble holocaust i tiårene etter Andre verdenskrig sett på som skamfullt og først «gjenoppdaget» av amerikanske jøder etter Seksdagerskrigen i 1967. Et viktig motiv skulle ifølge Finkelstein være å ta brodden av kritikken mot Israel. Han hevder at ved å institusjonalisere Holocaust inn i et utall konferanser, museer, bøker, filmer, minnesmerker, professorater og en evig mediedekning, gjøres jødenes lidelser under nazismen til noe unikt og mystisk, overordnet alle andre folkemord i historien og at dette blir en moralsk kapital som gir skyldfrihet. Finkelstein hevder dessuten at «svindlerne» har skapt dogmet om Holocausts singularitet for å sikre sine interesser og har pekt på at ingen andre folkemord, selv folkemord som er større i omfang, får en slik oppmerksomhet.  Jewish Claims Conference (JCC) og World Jewish Congress har med sine restitusjonskrav drevet med utpressing og beriket seg på de enkelte Holocaust-ofrenes bekostning, samt misbrukt penger til andre formål, bl.a. til bosetting av jøder i Israel og til fordel for jødiske organisasjoner i USA.

Hva for eksempel med folkemordet på armenerne og de andre kristne folkene i Sørvest Asia. Det spesielle med det armenske folkemordet i forhold til tidligere folkedrap, var at man forsøkte å drepe alle armenerne man kom over, uavhengig om det var mann, kvinne eller barn. Israel kunne tatt på seg en spesiell rolle som voktere mot folkemord, en oppgave på høyeste moralske plan i verden idag. (…) Men realiteten er den stikk motsatte. Israel har nokså konsekvent og systematisk motsatt seg alle forsøk på å anerkjenne folkemordet på armenerne under Første verdenskrig som en begivenhet i samme kategori som nazistenes folkemord på jøder under Andre verdenskrig. Dette på tross av at dette folkemordet sto modell for nazistenes jødeutryddelser. Problemet er, i tillegg til at Israel har forsøkt å profitere på å få verden til å tro at det jødiske holocaustet var en unik hendelse, at Israel er avhengig av å stå på «god fot» med Tyrkia, spesielt pga. vannforsyningen og ikke minst fordi Tyrkia er et NATO-land og dermed en felles alliert med USA.

Jødenes Holocaust har blitt beskrevet som en av menneskehetens mest brutale fordrivning og massedrap på en folkegruppe. I antall drepte er det lite som kan måle seg med Holocaust i nyere tid. Men blant palestinere har det som kalles Al-Nakba blitt sett på som en nærmest tilsvarende katastrofe for deres folk. Al-Nakba, som kan oversettes med «katastrofen«, tok til i 1948 da staten Israel ble opprettet og under den påfølgende krigen.

Man skal ikke lenger tilbake enn Gaza krigen for å finne israelske ledere som truer med å utsette den palestinske befolkningen med et holocaust. Samme dag som flere israelske politikere krevde ny invasjon av Gaza i 2008 truet viseforsvarsminister i Israel, Matan Vilnai,  med et Holocaust. «Med et økende antall raketter og ved at omfanget av angrepene vokser leder de seg selv inn i en større Shoah (holocaust), fordi vi kommer til å bruke vår styrke på alle måter vi mener er passende, enten det er luftangrep eller på bakken», sa Vilnai til Israels militære radiostasjon.

Et kjent sitat vedrørende det armenske folkemordet er da Adolf Hitler uttalte “Hvem, etter alt, taler i dag om tilintetgjørelsen av armenerne?” Han forsøkte å overbevise sine kollegaer om at en jødisk holocaust ville bli tolerert av Vesten. Det å skubbe folkemord under puten for å tekke egne politiske mål vil være katastrofalt, ikke minst tatt i betraktning den politikken USA sammen med sine allierte nå fører i Irak. Det at man har nektet å ta avstand fra folkemord har vært et stort problem. Hadde man reagert før den grusomme massakren mot armenerne fant sted kunne man kanskje ha unngått den. I stedet foretok man seg ikke noe. Og resultatet vet vi hva ble.

Heller ikke Norge har anerkjent folkemordet mot armenerne. I følge statssekretær Elisabeth Walaas ved UD tar Norge avstand fra alle overgrep og brudd på menneskerettigheter, men nekter å kalle massakren for et folkemord. Dette på grunn av at de ser på dette som noe som skjedde for lang tid siden og anser ikke at det er hensiktsmessig i forhold til fred og forsoning å gå inn i det spørsmålet. Dette er trist, ikke minst pga. de sterke båndene mellom Armenia og Norge. Det er ennå en ære i Armenia å være landsmann av Fridtjof Nansen, som hjalp tituseners av armenere som tyrkerne hadde jaget ut i ørkenen for å dø.

Hva hendte med Mesopotamias kulturskatter?

Schøyens krukker er stjålet fra Irak

Krigens kostnad

Holocaust Museum: Israeli Holocaust Against Arabs

Hvorfor behandler Bernard Lewis, som fornekter folkemordet mot armenerne, og David Irving, som stiller spørsmål ved det jødiske holocaustet, på ulikt vis?

Folkemordet på armenerne, ADL og B. Lewis

Recognition of the Armenian Genocide

Armenian Genocide – Wikipedia

Armenia – Folk og kultur


David Irving:

bernard 2

Bernard Lewis:

bernard

Armenerne markerer hvert år den 24. april, datoen da den ottomanske regjeringen etter osmanske kilder arresterte 2.345 armenske intellektuelle i 1915. Det er antatt at de fleste av disse raskt ble henrettet. Opp til 1,5 millioner armenere skal ha blitt drept i 1915-1916 da tyrkiske myndigheter systematisk fordrev og forfulgte nærmest hele den armenske befolkningen på snaut 2 millioner i det daværende ottomanske riket. Deretter fulgte en forferdelig utmattelskrig i regi av tyrkerne i de neste 8 årene før Sovjet til slutt fikk okkupert restene av det en gang så stolte nasjonen.

Den 24. april er i dag en offisiell helligdag i Armenia til minne om disse henrettelsene – oppstarten for folkemordet på armenerne. Titusener av armenere strømmer da opp til Tsitsernakaberd-høyden for å markere det som her er kjent som Folkemorddagen. I alle landets kirker blir det holdt minnegudstjenester og over alt tenner folk stearinlys til ære for de drepte.

memorial1

http://folkemord.files.wordpress.com/2007/10/armenian-genocide.jpg

BILDER:

Folkemord

Anerkjenn folkemordet på armenerne nå!!!

Armenia – Folkemord

Armenia – Kulturelt folkemord

Israel og Palestina

Apartheid muren

En løsning?

Irak – Folkemord

Irak – Kulturelt folkemord

Krigsforbrytelser

Palestina:

boycott

israel-lobby

Yes We Can – Stanse Israelsk okkupasjon av Palestina:

USAs krav om å fryse bosettingen på Vestbredden og Øst Jerusalem vare et av Obamas hovedbudskap. Som i en Western film tegnet Obama en linje i sanden og erklærte: Hit til og ikke lenger! En ekte cowboy kan ikke trekke seg fra en slik linje uten å bli sett på som en taper. Det er dette som nå har skjedd. Obama har gått bort fra streken han selv lagde. Han har gått bort fra kravet om en total frys. Dette er årsaken til at den amerikanske klienten Mahmoud Abbas, lederen av Fatah, som er 100 prosent avhengig av Washington, trekker seg. Abbas er dypt skuffet over manglende framgang i konflikten.

Hvor mye støtte Abbas har blant palestinerne kan forbli usagt, men Israels president Shimon Peres har nå bedt Mahmoud Abbas om å ombestemme seg og fortsette som palestinsk president. «Vi undertegnet begge Oslo-avtalen, og jeg henvender meg til deg som en kollega, ikke gi opp», sa Peres under en tilstelning i Tel Aviv. På arrangementet tok også USAs president Barack Obama via en videotale til orde for at Israel og Palestina må forsøke å komme tilbake til forhandlingsbordet. «Dere som søker fred vil alltid ha en partner i USA og i min administrasjon. Vi jobber hardt for å forene to stater som kan leve side om side i fred og sikkerhet», sa Obama til de fremmøtte. Også Egypts president Hosni Mubarak og kong Abdullah av Jordan kastet seg på telefonen da nyheten ble kjent.

«Dersom israelerne ikke stanser all byggeaktivitet i bosetningene på Vestbredden, slik at fredsforhandlingene kan gjenopptas, kommer Abbas ikke til å søke gjenvalg», sa palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat. Han har gjort hva han har kunnet og gitt innrømmelser som har ført til at han nå er historisk upopulær hos palestinerne.

For de vestlige maktene som USA og EU er det nå avgjørende at Abbas fortsetter som palestinernes president. Palestinerne er som kjent splittet – med en regjering i Ramallah, Abbas sin, og en i Gaza, under Hamas sin kontroll. Men Vesten anerkjenner utelukkende den Ramallah-baserte regjeringen, og de vestligstøttede fredsplanene er samtidig avhengig av og basert på at Abbas leder palestinerne. Skulle presidenten gjøre alvor av å trekke seg i januar, vil fredsplanene måtte tilpasses en ny politisk virkelighet i Palestina.

I Gaza jubler Hamas over erklæring fra Abbas om at han har fått nok. «I praksis innrømmet Abbas at forhandlinger med Israel ikke fører til noen verdens ting», sa Sami Abu Zuhri, en av Hamas-bevegelsens talsmenn. En ny meningsmåling viser likevel at Abbas ville ha vunnet over mulige kandidater fra Hamas, skulle presidentvalget bli holdt nå. Men skulle Fatah stille en ny og lite anerkjent kandidat, svinger bildet, og plutselig skyter Hamas fram i meningsmålingen.

Abbas og andre palestinere er ikke imponert over arbeidet Obama har gjort så langt i Midtøsten. Blant annet savner de at det blir lagt mer press på Israel for å få landet til å etterkomme kravet om byggestans i bosetningene. Ifølge Ben Caspit, kommentatoren i den israelske avisen Maariv, var det USAs indirekte støtte til Israel i spørsmålet rundt bosettingene på Vestbredden som fikk Abbas til å erklære sin avgang. Tidligere i år hadde USA krevd at Israel måtte stanse all byggingen ved bosettingene, men i forrige uke snudde Washington, og sa at en «byggebegrensning» måtte ansees som tilfredsstillende. Ifølge Caspit: «Opprinnelig trodde Abbas at USA hadde kastet ham et redningstau. Det var først i det siste at det gikk opp for den palestinske presidenten at han i virkeligheten hadde mottatt repet han skulle henges med.»

Palestinerne har gjort det klart at dette er en absolutt forutsetning for å gjenoppta fredssamtalene med statsminister Benjamin Netanyahus høyreregjering, og et samlet verdenssamfunn har også sluttet seg til kravet om byggestans. Utenriksminister Hillary Clinton hadde forrige helg resultatløse samtaler med både Netanyahu og Abbas, og hun gjentok senest onsdag at USA ser på de israelske bosetningene som ulovlige. I følge en nedslående rapport om Midtøsten, som blant annet FNs menneskerettsråd støtter, har Obama-administrasjonen lite å vise til, og israelerne og palestinerne står like langt fra hverandre som før. Israel nekter å granske Gaza-krigen, men velger i stedet å advare FN mot å «belønne terror.»

En annen faktor er at Washington har motsatt seg planen for forsoning mellom Abbas sin Fatah-bevegelse og Hamas – ettersom forlaget ikke åpnet for fredsforhandlinger med Israel. Dette samtidig som Obama har gitt opp forsøkene på å få Israel til å stanse byggingen ved bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

Mens Obama ønsker framgang langs forhandlingssporet med palestinerne, mener Netanyahu at det heller er Iran og Teherans atomprogram som utgjør den største faren i Midtøsten.

Sansjoner og boikott:

Israel gjør det de kan for å fjerne palestinere, både kristne og muslimer, fra de opprinnelige områdene sine, mens verden kun ser på. Det såkalte internasjonale samfunnet godtar at Israel har kjørt solo på alle spørsmål. Ingen andre land i verden har brudt like mange FN resolusjoner. Det har vært stor diskusjon om man, slik som i tilfelle Sør Afrika, skal føre en akademisk og kulturell boikott av Israel. Men så langt har dette aldri blitt vedtatt ved noen vestlig utdanningsinstitusjon. Nå er det NTNU, som nylig har holdt en forelesningsserie kalt Israel-Palestina-konflikten: Hva er forskningsbasert kunnskap?, som prøver seg. Saken har kommet helt opp i universitetets styre hvor avgjørelsen faller 12. november.

Foreleserne av forelesningsserien ble samtlige stemplet som Israel-hatere i den israelske avisen Haaretz. Seminarrekken har ført til at den israelske ambassaden i Oslo sendte en offisiell protest til NTNU-rektor Torbjørn Digernes, men direktør Nils Butenschøn, ved Norsk senter for menneskerettigheter, mener problemet ligger hos israelske myndigheter. Han mener reaksjonene viser at de isolerer seg stadig mer internasjonalt.

«Boikott er et av de få midlene det sivile samfunnet i Norge har, dersom vi ønsker å formidle vår reaksjon på den israelske politikken overfor palestinerne til den israelske opinionen», skriver skuespiller Trond Peter Stamsø Munch, som legger til: «Vi har deltatt i dialog og samarbeid i løpet av alle de 60 årene som Israel har eksistert – akademikere og kulturarbeidere har engasjert seg for å «bygge broer.» Og den eneste utviklingen vi ser er høyere murer, flere bosettere, økende apartheid, mere «uproposjonal respons».»

I sin artikkel Enough – It is Time for a Boycott – The Best Way to End the Bloody Occupation is to Target Israel with the Kind of Movement that Ended Apartheid in South Africa skriver Naomi Klein: «Mitt poeng er at så snart du iverksetter en boikott-strategi vil dialogen faktisk øke dramatisk.» En slik dialog vil være langt ærligere og sannere og enn den vi har i dag. Allikevel har forskningsminister Tora Aasland (SV) nå gjort det klart at regjeringen sier nei til akademisk boikott av Israel ved NTNU.

Abbas feels enough is enough

Israel struper vanntilførsel til palestinere

Amerikansk forsker tatt for å spionere for Israel

Boikott Israel

Nyheter om israel boikott

Hvordan få Israel til å rette seg etter folkeretten? Boikott og sanksjoner som virkemiddel

Tar de kameratene våre, så tar vi pengene deres

“Løslat min venn Mohammad Othman!”

Israel-Palestina

tax-dollars

Israel – United States relations – Wikipedia

boycott-israell

jaffa

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: