Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Financial Secrecy Index 2009

Posted by Fredsvenn den november 3, 2009

Millioner av kontoer og titusener av frontselskaper blir brukt for å hvitvaske og resirkulere dollar i det skjulte ansiktet til verdensøkonomien. De tar  gavn av eksistensen av 250 frisoner og skatteparadis, hvor av 95 prosent er tidligere britiske, franske, spaniske, hollandske eller amerikanske kolonier, som forblir avhengig av de tidligere kolonimaktene.

See article by Christian de Brie, “Thick as thieves”, April 2000.

G20:

For å forhindre hvitvasking av penger og støtte til terrorisme har G20 land bestemt seg for å ta forhåndsregler mot ikkesamarbeidsvillige skatteparadis fra og med mars 2010:

G20 Nations to take Counter Measures Against Tax Havens from March 2010

France’s Top Bank to Close Branches in Tax Heavens

Da Gordon Brown inviterte journalister fra G20 nasjonene til 10 Downing St 10 for å forklare hans planer for det kommende London møte så satt han under et portrett av Elizabeth I for å legge ut om hans store visjon: «We have got to deal with the problems of offshore tax havens and we have got to deal with the cross-border supervision that is necessary in a global economy,» sa han.

USA og Storbritannia på topp

Den splitter nye Financial Secrecy Index (FSI) rangerer verdens 60 skatteparadis. USA og Storbritannia kommer ut som to av de aller verste.

Rangeringen er laget på bakgrunn av et toårig prosjekt i regi av Tax Justice Network og har vurdert hvert skatteparadis etter flere faktorer. Her er både graden av hemmelighold vektet, men også omfanget av kapitalstrømmer gjennom skatteparadisene slik at den endelige rangeringen i praksis viser i hvor stor grad det enkelte skatteparadis er skadelig for verdensøkonomien.

USA med Delaware troner øverst på lista, mens England med sitt finanssenter City of London innehar femteplassen. Delaware er også kjent som verdens eldste skatteparadis. De andre på topp 5 er Luxembourg, Sveits og Cayman Islands.

taxhavens

tax havens

Tax Justice Network

Skatteparadis – Wikipedia

Tax haven – Wikipedia, the free encyclopedia

Corporate crime – Wikipedia, the free encyclopedia

Skattebetaleren.no

Skattebetaleren.no – Sigrid Jacobsen

skatteparadiser

«I denne verden er ingenting sikkert, bortsett fra døden og skatt», sa Benjamin Franklin for snart 300 år siden. Han hadde delvis rett.

Verdens skatteparadiser er mer populære enn noen gang. Globaliseringen har gjort det enklere å etablere seg i skatteparadisene, og skatteparadisene blir stadig flinkere til å legge forholdene til rette for dem som ikke ønsker å bidra med skattepenger til det store fellesskapet. Mange av skatteparadisene har de siste årene til og med startet en offensiv markedsføring av sine skattefordeler.

De første skatteparadisene oppstod på slutten av 1800-tallet da Storbritannia ga selvstyre til sine protektorater som Gibraltar, Hong Kong og Kanaløyene. Disse stedene ble raskt populære blant dem som ville beskytte pengene sine mot nasjonale skattemyndigheter.

På 1900-tallet flyttet mange av verdens rikeste menn og kvinner til miniputtland som Monaco og Bermuda. Her tjente staten sine inntekter på eiendomssalg til personer som kunne se frem til en fremtid uten vanlig skatt.

Taktikken til Monaco og andre skatteparadis, slik som Bahamas, hvor det ikke er noen skatt, verken på personinntekt eller kapitalgevinst, og ller ikke arveavgift, er å triltrekke seg søkkrike mennesker som vil bruke penger på varer og tjenester. Dermed kan staten skaffe inntekter på andre måter enn ved vanlige skatter. Og det ser ut til at taktikken virker. I Monaco er det 5400 innbyggere per dollarmillardær.

På Bermuda bor det bare tre dollarmilliardærer, men den lille øystaten har verdens største bruttonasjonalprodukt per innbygger. Å bo på Bermuda er faktisk blitt så populært at staten nå krever at du kjøper eiendom for minimum 1 million dollar for å bli godkjent som innbygger. På toppen av eiendomskjøpet må du betale en engangsskatt på eiendommen din på 22 prosent.

Det finnes mellom 30 og 70 skatteparadis i verden, avhengig av hvilken definisjon man bruker. Barbados, Jomfruøyene, Caymanøyene, Kypros, Liechtenstein og Luxembourg, Sveits, Delaware i USA, Monaco og Forente arabiske emirater regnes i mer eller mindre grad som skatteparadis.

I disse statene får staten inntektene fra etablerings- og forvaltningsgebyrer i stedet for skatt når selskaper etablerer seg der. Dette er selvfølgelig svært attraktivt når kapitalskatten i Norge er på 28 prosent. I tillegg trenger ikke driften av selskaper å foregå i selve skatteparadiset. Over 18 000 bedrifter har adresse i én og samme bygning på Caymanøyene. Bygningen heter Ugland House og er oppkalt etter en norsk shippingfamilie.

Man antar at mellom 641 og 979 milliarder amerikanske dollar ble ulovlig tatt ut av utviklingsland i 2006. Tax Justice Network mener opptil 12.000 milliarder dollar var plassert i skatteparadis i 2004. Beregninger gjort av organisasjonen Tax Justice Network viser at skatteparadisene skjuler inntekter og verdier som på verdensbasis ville gitt vanvittige 255 milliarder dollar, eller 1,56 billioner kroner, i skatteinntekt i 2007.

Mer skatteglade land har lenge jobbet for å få skatteparadisene til å avvikle sine systemer, og i hvert fall oppgi hvor mye penger utlendinger har gjemt bort i skatteparadisene.

«Alle verdens skatteparadiser kan utryddes på et år», sa korrupsjonsjeger Eva Joly etter at hun og professor Guttorm Schelderup overrakte bistandsminister Erik Solheim rapporten fra Kapitalfluktutvalget, som i et år analysert verdens skatteparadiser, illegale pengestrømmer fra utviklingsland og virkemidler for å for å hindre selskaper i å flytte pengene sine uten kontroll. Og Norge skal lede an i kampen. HER

Forskning.no – Kamp mot skatteparadis

For noen er Norge et skatteparadis – Rødt Oslo

Delaware is first choice as tax haven | Business | The Observer

Square Mile too secretive, says report – Business News, The Independent

Offshore Tax Heavens of the World

Sveits:

Swiss Affairs

zug70904_zug_0

The Most Powerful Place You’ve Never Heard of:

Normalt tenker vi oss verdens skatteparadis som land med lav skatterente og laissez-faire regulering, men det er også mange skatteparadis innen land. Zug i Sveits er et slikt sted. Hele 25.000 selskaper have satt opp konto i denne rolige alpine byen, som kun ligger 40 minutter sør for Zurich med tog. Omkring 55 varefirmaer, hvor av mange er blant verdens største, opererer i Zug. Sammen med Chicago, Geneve og London er Zug et av de stedene hvor mange av verdens varer slik som olje, metall og korn blir kjøpt og solgt.

Financial Secrecy Index:

Hemmelighet er en sentral størrelse i det globale finanssystem. Domsmyndigheter konkurrerer med hverandre for å kunne levere det for på den måten å tiltrekke seg finansstrømmen – med nedslående resultater andre steder. Det er essensielt å identifisere de verste forbrytelsene når det kommer til å levere denne hemmeligheten, men ingen har noen sinne forsøkt å gjøre dette på en systematisk, objektiv måte – frem til nå.

Indeksen som ble lansert 2. november er banebrytende, da det er den første objektive gjennomgangen av verdens skatteparadis. Den skiller seg dermed fra OECD sin liste som konsekvent nekter å omtale egne medlemsland som skatteparadis.

Rangeringen skiller seg fra den årlige korrupsjonsindeks fra Transparency International, da den ikke fokuserer på innenlands småskalakorrupsjon som bestikkelser fra offentlige ansatte. FSI vurderer tilbudssiden av korrupsjonen, altså land som tilbyr hemmelighold og som dermed fasiliterer at penger forsvinner ut av land.

Financial Secrecy Index er det klart beste referansepunktet i debatten rundt skatteparadis.Les mer om rangeringen og det omfattende bakgrunnsmateriellet her:

Financial Secrecy Index

Financial Secrecy Index – News

The Results of the 2009 Financial Secrecy Index

For tilgang til hele indeksen, klikk her.

Attac:

Aksjon_fra_Attac_No_652832b

Attac Norge:

ABC til finansjungelen

Finanskrisa

Oljefondet

Norske selskap skjuler noe:
Publisert 23.10.2009

Å operere gjennom skatteparadis er svært utbredt, også i mange norske selskap. Vårt krav er enkelt: innfør land-for-land rapportering for alle norske selskap.

Les mer

Men hvorfor et skatteparadis?
Publisert 09.10.2009

Vi krever et bedre svar enn det Pål Kvalheim ga oss på hvorfor Telenor har valgt å registrere sitt nye selskap på Bermuda.

Les mer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: