Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Klimatoppmøtet i København

Posted by Fredsvenn den september 25, 2009

NNF: Internasjonale klimaforhandlinger

350 byer i Europa vil kutte klimagassutslipp

350.org

Mandagens Wake Up Call var utrolig – 2632 aksjoner i 134 land. Det var titusener av telefonoppringninger, noe som fikk regjeringers linjer til å gå ned, og en enorm kreativitet og mangfoldige aksjoner, noe som fikk regjeringsledere fra Australia til Europa til å kjenne presset. Ord kan ikke beskrive, men denne videoen kommer nærme:

Klimatoppmøtet

UN COP15 Conference

UN COP15 Conference Blogs

Copenhagen UN Climate Conference December 2009

Nylig erklærte Barack Obama at USA er en seriøs partner når det kommer til å bekjempe global oppvarming ved å fortelle verdenspressen: “Vi er bestemte på å handle. Reisen er hard. Og vi har ikke mye tid igjen å gjøre den på”, sa Obama i en kort replikk på toppmøtet om klima i regi av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. President Barack Obama og den kinesiske presidenten Hu Jintao oppfordret begge til aksjon for å kjøle ned en overopphetet planet, på tross av at utsikten for en full avtale i slutten av året ble noe matt. Verdens to største drivhusgassforurensende nasjonene var fokuset ved FNs dagslange klimaendringsmøte, som tiltrakk seg mer enn 50 presidenter og 35 statsministere, sammen med mange miljøministere og minst en prins.

With Copenhagen Summit Approaching, Leading Polluters US and China Undercut Hopes of Substantial Pollution Cuts

Norges Sosiale Forum inviterer medlemsorganisasjoner og interesserte til kickoffmøte for Klimamarsjen

I desember blir det klimatoppmøte i København. Dit kommer verdens toppledere for å forhandle om kutt i utslippene av klimagasser. Men dit kommer også tusenvis av andre som ikke stoler på at topplederne vil finne løsninger på den globale klimakrisen, i hvert fall ikke hvis disse blir overlatt til seg selv. Norges Sosiale Forum mobiliserer derfor til den internasjonale stordemonstrasjonen i København den 12. desember.

Vi oppfordrer deg til å være med til København, og første skritt er kickoff for klimamarsjen!

Tid: Torsdag 1. oktober kl 18.00

Sted: Litteraturhuset

Innledere:
Lars Haltbrekken (leder i Norges Naturvernforbund), Jan Davidsen (leder i Fagforbundet), Marianne Martinsen (på Stortinget for Arbeiderpartiet), Inga Marte Thorkildsen (på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti), Guro Fjellanger (tidligere miljøvernminister fra Venstre), Elin Volder Rutle (miljøpolitisk talsperson i Rødt), Malin Jacob (Natur og Ungdom), Jørn
Andersen (Klimabevegelsen og 12. desemberinitiativet i Danmark), og en representant fra Concerned Scientists Norway.

Arrangører: Norges Sosiale Forum, Norges Naturvernforbund.

Kanskje gjelder det å redde vår jord… Norges Sosiale Forum oppfordrer deg til å være med til København. I forkant av toppmøtet ønsker vi en bred mobilisering. Første stopp skjer på Litteraturhuset torsdag den 1. oktober.

G20 møtet i Pittsburgh:

G20-landene tar snarveien forbi FNs 192 medlemsland og ser til Pittsburgh for resultater. Attac rapporterer direkte fra G20 i Pittsburgh. Leder i Attac, Emilie Ekeberg, og Utveier- redaktør, Terje Karlsen, har vært i Pittsburgh hvor de har blogget både direkte på nettsidene til Attac. På et møte med nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz, og Leo Gerard, internasjonal president for fagforeningen United Steel Workers, ble det konkludert med at dagens finanskrise først og fremst er en krise for de som har mistet jobbene sine på grunn av en finanskrise de ikke har noen skyld i og at denne krisen slett ikke er over. Statslederne på besøk i Pittsburgh kommer direkte fra FNs generalforsamling i New York.

”G20 mangler legitimitet”, sa Bhumika Muchhala fra Third World Network på lanseringen av Social Watch’ årlige rapport. ”Det er liten transparens i G20, og det finnes ingen måte å stille krav overfor G20 på. FN er G192, men FN har blitt satt på sidelinjen av Det internasjonale pengefondet IMF og Verdensbanken”, argumenterte hun på pressekonferansen som Social Watch arrangerte sammen med Third World Network i Pittsburgh. Utenriksminister Jonas Gahr Støre for sin del bidrar til FNs svakhet ved å lansere ønsket om en felles nordisk plass i G20. Hans argument er at de nordiske landene til sammen utgjør verdens åttende største økonomi. Det er for Støre altså ikke slik at demokrati og folketall avgjør, det er størrelsen på lommeboka som skal fortelle om du har krav på stemmerett ved G20.

Klima sett fra Sør:

Klima sett fra Sør er en felleskampanje hvor Utviklingsfondet, Regnskogsfondet, WWF, Norges Naturvernforbund, Miljøagentene, Fremtiden i våre hender og Spire sammen setter fokus på hvordan klimaendringene vil gjøre de fattige i utviklingsland enda mer sårbare enn de er i dag. «Det handler om klimarettferdighet», sa Jan Egeland da han innledet seminaret Klimatoppmøtet sett fra Sør – fra Bali til Poznan.

Hold av dagen 19. november og få med deg årets klimaseminar: Klimatoppmøtet sett fra Sør: Fra Bali til Poznan. Seminaret er på dagtid (09.00 – 13.35). Håndverkeren Kurs- og konferansesenter, Rosenkrantzgate 7, Oslo. Seminaret er gratis og åpent for alle, men vi oppfordrer alle til å melde seg på til hilde@utviklingsfondet.no slik at vi kan beregne lunsj og plass til alle. Spire arrangerer eget kveldsseminar på Blindern i Oslo om samme tema for de som ikke kan komme på dagtid. Program finner du her.

Klima-sett-fra-sr_bilde

ULIKE INITIATIV:

100 Days to Copenhagen

Tcktcktck.org

Climate Orb

Climate Thoughts”

Climate Game

Copenhagen Climate Change Conference eller COP15 er det 15. møte med deltagere av UN Framework Convention on Climate Change og vil finne sted mellom 7.-18. desember. Konferansen har sin opprinnelse i 1992 Earth Summit i Rio de Janeiro, som hadde som formål å koordinere internasjonal aksjon mot klimaendring. 6 år senere ble Kyoto protokollen signert i Japan og for to år siden møttes disse i Bali, Indonesia, for å lansere forhandlinger for å styrke aksjonen mot klimaendring.  Denne prosessen vil nå kulminere med møtet i København.

Dette vil det største klimamøtet noen sinne holdt finne sted i København, Danmark. I følge The Independent vil dette bli en av de viktigste samlingene i historien og overgå Wien kongressen i 1814-1815 eller Yalta og Potsdam møtene i 1945 ettersom mellom 10.000-15.000 embedsfolk, rådgivere, diplomater, kampanjefolk og mediepersonale fra nesten 200 land er forventet å komme.

Konferansens mål er ikke mindre enn å nå en global avtale for måter å takle klimaendring og global oppvarming. Man skal med andre ord komme frem til hvilke land som skal kutte hvor mye av CO2 utslippet, noe som vil si hvem det er som skal betale regningen. Målet er å begrense den globale oppvarmingen til 2°C over preindustri nivået. Utfordringen for regjeringene blir å komme frem til en avtale som vil redusere de utviklede landenes utslipp med minst 40 % frem til 2020.

Møtet har blitt kalt ”Vårt siste, beste håp” for å gjøre noe med klimaendringene. Men FN samtalene vil ikke løse klimakrisen. Vi er ikke nærmere en redusering av drivhusgassutslipp nå enn da forhandlingene begynte for 15 år siden: Utslippene fortsetter å øke med stadig raskere tempo, mens karbonhandel tillater klimaforbrytere å forurense og profitere. Det er på tide å si nok! Ikke noe mer med Business as Usual, ingen flere falske løsninger!

Demonstrasjonen den 12. desember under klimatoppmøtet i København har nå støtte fra i alt 37 organisasjoner i Danmark, og tallet øker. Også internasjonalt begynner støtten å bre seg med nåværende 28 organisasjoner fra 11 land.

COP15: Who’s who and what’s when

Q&A: Copenhagen climate change summit 2009

Climate Thinkers Blog – COP15 United Nations Climate Change Conference

The Associated Press: UN climate summit puts China, India in spotlight

UN strives to offset climate summit’s carbon footprint

China fails to impress at climate summit – upiasia.com

Al Jazeera English – Americas – UN talks fail to set climate target

Rich countries stealing from poor for climate change aid

Climate news – CICERO

Global Campaign for Climate Action

Copenhagen Conference | TakePart Social Action Network

Crowne Plaza Copenhagen Towers – First Low Energy and CO2 Neutral Hotel

Den globale klimauka:

Folk rundt om i verden har gjort et opprop om klima-aksjon under Den globale klimauka, fra den 21. til den 25. september, mens ledere fra rundt om i verden møtes i New York. Bær noe grønt, gjør noe grønt og send en beskjed til verdenlederne om å komme frem til en avtale i København! Se her.

Send a strong green message to world leaders!

Cool Planet 2009.org

Global Climate Week

UN Launches Global Climate Week

UN seeks signatures for action against climate change

Aksjoner:

“Check out this incredible list and map of over 1500 events for the great global climate wake-up call on Monday. Brazil has 153 events, France 95, New Zealand 26 …”

Avaaz har registrert flere hundre arrangementer i flere titalls land spredd utover 5 kontinenter under oppropet for klimaaksjoner den 21. september!

Avaaz’s Notes | Facebook

It’s time to wake up the world! | TckTckTck

tcktcktck

C40 byer:

Byer har en sentral rolle å spille når det kommer til å takle klimaendringene, især ettersom byer bærer et disproporsjonelt ansvar for å forårsake det. Byene og urbane områder konsumerer 75 % av verdens energi og produserer opp til 75 % av dets drivhusgassutslipp. Dette gjør det essensielt at byer å samarbeide, setter agenda og viser lederskap. C40 byer er en gruppe av verdens største byer som er committed til å takle klimaendringene. Via effektivt partnerskap med Clinton Climate Initiative vil C40 arbeide for utslippsreduksjoner og bedre energieffektivitet.

New Earth Deal:

Europarådet, som er en internasjonal organisasjon med 47 medlemsstater med 800 millioner innbyggere i og omkring Europa (fem asiatiske land er tatt opp som medlemmer: Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Kypros og Tyrkia), er en organisasjon som hovedsakelig arbeider med å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i medlemslandene.

New Earth Deal er Europarådets initiativ for å legge press på klimaforhandlerne under FN klimaendringskonferanse i København i desember. Ledet av Europarådets rapportør vedrørende klimaendring, Kyoto forhandler og tidligere britisk visestatsminister John Prescott MP, er New Earth Deal en kampanje for at man skal komme frem til en definitiv, rettferdig og effektiv avtale. New Earth Deal har sammen med miljøfilmen The Age of Stupid utført en kampanje på skoler i England hvor man forklarte om klimaendringsforhandlingsprosessen og behovet for en avtale i københavn.

new-earth-deal

New Earth Deal

New Earth Deal

New Earth Deal | Facebook

New Earth Deal (newearthdeal) on Twitter

A new film: The Age of Stupid

The Age of Stupid – trailer

Awards for Age of Stupid

Business for the Environment Global Summit:

Mer enn 700 ledere fra business, sivilsamfunnet, internasjonale organisasjoner og regjeringer møttes ved Business for the Environment Global Summit i Paris den 22-23 april 2009 for å diskutere måter å øke grønn vekst rundt om på kloden. Hendelsen, nå i sitt tredje år, er verdens ledende internasjonale konferanse for handelsdrevet aksjon for miljøet. Mens verden sliter med dyp økonomisk nedgang, vil konferansen fokusere på grønne løsninger som kan snu krisen til en mulighet.

B4E – Wall of events on Climate Change

B4E, the Business for Environment Global Summit

Global Business Summit 2010

Powering a Global Green New Deal

Copenhagen Climate Council

b4e

Champions of the Earth:

Uansett om de er økonomer eller filosofer, musikere eller kunstnere, religiøse eller sivilsamfunnsfigurer som opererer på et globalt, nasjonalt eller lokalt nivå så utmerker visse folk og organisasjoner seg når det kommer til å lage en virkelig forskjell når det kommer til å forsvare vår planet. Champions of the Earth, UNEPs globale miljøpris, ble lansert i 2004 for å anerkjenne disse utstående prestasjonene i regi av disse prominente og inspirasjonsrike individene og organisasjonene når det kommer til å fremme og forbedre miljøet. Champions of the Earth Award Ceremony and Gala Dinner holdes hvert år i forbindelse med B4E Global Summit og blir besøkt av regjeringsledere, handels- og sivilsamfunnsledere. Folke som tidligere har mottatt prisen er Mikhail Gorbachev, King Jigme Singye Wangchuk fra Bhutan, Sør Afrikas president Thabo Mbeki, Al Gore, New Zealands statsminister Helen Clark, Janine Benyus, Kevin Conrad og prins Hassan Bin Talal av Jordan.

champions of the earth logo

Responible Business:

Responsible Business Television belyser ledende globale selskaper som i partnerskap med regjeringer, NGOer og andre internasjonale organisasjoner utvikler selskapsdrevne løsninger til de universelle prinsippene satt frem via FNs Global Compact. Responsible Business Global Forum er en global plattform for å dele kunnskap og erfaring, skape partnerskap og utvikle løsninger for noen av de største utfordringene vi står overfor. Ledere fra ulike selskaper, regjeringer, NGOer og media diskuterer rollen selskaper har når det kommer til å fremme en bærekraftig økonomi og samfunnsutvikling og leverer strategier for å takle globale saker slik som fattigdom, klimaendring, korrupsjon og menneskerettigheter.

Seal the Deal:

aksjon W020090828587022763566

Den FN ledede Seal the Deal kampanjen har til formål å fremme politisk vilje og offentlig støtte forå nå en helhetlig global klima-avtale i København i desember. «Our aim is to create a mosaic of faces and voices calling for urgent action on climate change.» Signer underskriftskampanjen for en rettferdig klima-avtale ved København konferansen!

petition_sign_the_deal

Fragile Planet:

Fragile Planet er en musikkvideo med Sting og Rhythms del Mundo produsert i samarbeid med Artists’ Project Earth, the World Bank, UNEP og Global Environment Facility. Den ble lansert i Bali ved COP13 klimakonferansen med det til formål å reise global bevissthet rundt klimaendring.

Carl Sagan:

Carl Sagan: «We Speak for Earth»

Earth Journalism Awards:

«The Earth Journalism Awards Organisers would like to thank the 907 journalists, bloggers and young creatives from 148 countries who registered and sent their best climate change reports and creative work in the lead up to the United Nations Climate Change Conference.»

”This December world leaders meet in Copenhagen to decide how we deal with climate change. What sort of future would you have them choose – Earth or Global Warming? Show your VOTE FOR EARTH! Put yourself on the map and upload your photos, pictures and weblinks so we know what you’re up to, wherever you are on the planet.”

SE: Climate Change: latest news and comment

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: