Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Aksjon for ny politikk på Norges våpeneksport

Posted by Fredsvenn den september 18, 2009

Folket har stemt og vi har fire nye år foran oss med Rødgrønne beslutningstakere å påvirke. Fire nye år med Rødgrønn regjering KAN bety viktige endringer i den norske eksportpraksisen – OM vi står på og presser hardt! Det er store sjanser for at norske våpen og ammunisjon havner på avveie. Men klart vi kan gjøre noe med det!

SP og SV er på vår side, men AP er en sinke som trenger masse press. Støre har sagt at AP skal «se på» muligheten for å tette hullene i det norske regelverket, men vi trenger konkrete lovnader i den nye regjeringserklæringen som skal skrives. Om den nye regjeringserklæringen inneholder ord om at den norske eksporten må konktrolleres bedre, bindes regjeringen til å gjøre noe med det og vi kan følge opp om de holder det de lover de neste fire årene. Men, ordene vi vil ha i erklæringen kommer ikke av seg selv. Derfor vil vi på mandag 21. september – FNs internasjonale dag for fred – reise ut og aksjonere der regjeringserklæringa forhandles frem og utfordre politikerne til å ta tak. Det er nå det gjelder.

Hva? Aksjon!

Hvor? Soria Moria Hotell og konferansesenter

Når? Mandag 21.september

Det er VIKTIG at vi er mange og at vi synes godt, så sett av formiddagen og bli med!

Mer om Norsk våpeneksport

Det er skremmende mye som brukes på krigsmateriell. Det er den voldsomme veksten i verdens militærutgifter siste ti år, og ikke minst at det er rustningskappløp og ”Krigen mot terror”, som fører til veksten. Statlige subsidier pumpes inn i den globale våpenindustrien som aldri før. Utvikling og produksjon av krigsmateriell er nemlig unntatt fra internasjonale handelsavtaler som ellers skal begrense enkeltlands mulighet til å subsidiere egen industri. For Norges del reguleres dette av EØS-avtalen, som i artikkel 123 krystallklart spesifiserer at ”Denne avtale skal ikke hindre en avtalepart i å treffe tiltak … som angår produksjon av eller handel med våpen, ammunisjon og krigsmateriell”.

I sin iver etter høyteknologiske industriarbeidsplasser sponser staten våpenprodusentene med vanvittig beløp hvert år. Dette blir en selvforsterkende prosess, hvor alle blir rausere med pengene og ingen holder igjen. Militæret vil ha siste skrik innen våpen, våpenindustrien vil gjerne selge disse, mens den enkleste måten for staten å få stappet subsidier inn i nasjonal industri er nettopp gjennom utvikling av krigsmateriell.

I sin avskjedstale som USAs president i 1963 advarte den tidligere generalen Dwight D. Eisenhower mot å la det ”militærindustrielle kompleks” løpe løpsk, og påpekte viktigheten av et våkent og aktivt sivilsamfunn for å hindre dette. Da er det særlig ille at den norske stat i dag ikke offentliggjør statistikk på hvor mange skattekroner våpenindustrien mottar.

Norges Fredslag krever at denne informasjonen offentliggjøres, og at rammevilkårene for norsk industri legges om så de favoriserer samfunnsnyttig produksjon, ikke blåsebelgen i våpensmien som nå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: