Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Et nytt og uavhengig Latin-Amerika bygges

Posted by Fredsvenn den september 8, 2009

Seminar om Banco del sur

Norge låner ut penger til IMF uten å stille betingelser. Verden synes å gå vekk fra en unipolar  (hvis det i det hele tatt kan sies å ha vært en realitet) til en multipolar verden. Situasjonen er kompleks og en rekke ulike utviklingsalternativer synes å være til stede. Banco del sur, som kan sees på som et alternativ til IMF, finnes.

Syv latinamerikanske land, Argentina, Bolivia, Brasil Ecuador, Paraguay, Uruguay og Venezuela, har bestemt seg for å danne en ny multilateral kredittinstitusjon, Banco del Sur. Den skal bidra til regionens egen økonomiske utvikling, uavhengig av verdensbanken og IMF og dens neoliberale politikk med krav om privatisering og kutt i statlige, spesiell sosiale utgifter. Latin-Amerika ønsker å stå på egne ben.

Banco del Sur har en startkapital på 7 milliarder US dollar og ønsker også å finansiere større prosjekter for å bekjempe fattigdom og gi kreditter til sosiale tiltak.

Bankens politikk skal ikke la seg styre av interessene til multinasjonale selskaper og ren profittmaksimering, men skal ta hensyn til økologiske, etiske og lokale elementer. I den nåværende situasjonen er det enda viktigere å frigjøre seg fra avhengigheten fra Norden og utvikle et eget finanssystem. Det er i Nordens finanssentre krisen har oppstått. ”Vi trenger ikke dollar for å utvikle vår egen økonomi”, sa Brasils president Lula da Silva, mens landene diskuterer innføring av en felles valuta SUCRE etter Euro-modellen. Dette vil ikke være uten påvirkning for en allerede svekket dollar som verdens ledende valuta. Det internasjonale

pengemarkedet har problemer med finansiering av nye prosjekter. En egen utviklingsbank, som Banco del Sur, har potensialet til å bli et alternativ til verdensbanken og IMF og kan være et første skritt til Latin-Amerikas finansielle autonomi.

Spørsmålet er hvordan Norge kan støtte opp om et slikt initiativ. For å diskutere dette har Attac og LAG invitert Ecoadors tidligere finansminister, Pedro Paez Peres, som også er medlem av Stiglitz kommisjonen, til Oslo.

Sted: Litteraturhuset i Oslo
Tid: Mandag 21. september kl 1700-1900

EN PIE DE PAZ – ON THE PATH TO PEACE – SUR LE PIED DE PAIX

Samtidig som debatt finner sted vedrørende ulike økonomiske utviklingsstrategier finner det samtidig tendenser til å rive seg løs fra USAs imperialisme. En internasjonal mobiliseringskampanje erklærte den 4. september 2009 Latin Amerika som fredssone, noe som innebærer at kontinentet skal være fri for USAs militærbaser og intervenering.

The Empire Strikes Back

Facebook.com/group

Zona de Paz

USAs militære tilstedeværelse i Latin Amerika:

us-bases-latin_america

Millennium Challenge Corp.

Poured Millions into Honduras in Months Leading up to Putsch

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: