Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Den 11. august 2009: Global aksjonsdag for Honduras

Posted by Fredsvenn den august 7, 2009

Via Campesina oppfordrer til mobilisering til mot militærkuppet i Honduras:

Til søstre og brødre i alle av Via Campesinas regioner
Til søstre og brødre i alle sosiale bevegelser
Til alle mennesker i verden

Siden militær kuppet i Honduras – som nå har vart i mer enn 38 dager – etter utrettelig innsats fra tusenvis av bønder, kvinner, urfolk, lærere, studenter, fagforeningsfolk, og vanlige borgere i byer og på landsbygda for å slå kuppet tilbake og for å gjenopprette demokrati og verdighet – kuppmakernes undertrykkelse mot de som yter motstand har ikke kvelt kampånden hos det heroiske honduranske folk.

Denne kampen er nå på vei inn en avgjørende fase ettersom bondebevegelsen og den Nasjonale Fronten av motstand mot Statskuppet har innkalt fagforeninger, sosiale- og demokratiske bevegelser til en nasjonal mars som begynner den 5. august og vil kulminere den 11. august i Honduras’ to største byer Tegucigalpa og San Pedro Sula.

Til støtte for denne nasjonale marsjen, og for våre søstre og brødre bønder, og hele Honduras folk, oppfordrer Via Campesina deg til å delta i en «Global Day of Action for Honduras» en global dag av handling for Honduras, som vil finne sted den 11. august i år.

Vi ønsker å støtte og skape sterk solidarisk innsats gjennom å gjennomføre politisk og kulturell mobilisering, konkrete handling og gjennom politisk press og lobbyvirksomhet, samt alle mulige aktiviteter som bidrar til fremme den folkelige motstanden i Honduras i kampen mot militærkuppet.

Vi ber dere om å informere oss om deres planer for tiltak og arbeide for Day of Global Action for Honduras så snart som mulig.

Globaliser håpet! Globaliser Kampen!

Tusenvis av mennesker har gjenopptatt den nasjonale folkelige marsjen til Tegucigalpa og San Pedro Sula i motstand mot militærkuppet, i et nytt løft, sa de, for å sikre gjenopprettelsen av rettstaten og demokratiet i Honduras. Med liten annen mediedekning enn fra Radio Globo (Honduras) og andre alternative medier, og totalt ignorert av den mektige pressen alliert til de-facto regjeringen,.

I en tale torsdag i den vestlige byen Santa Barbara, sa Xiomara Castro, Zelaya regjeringens førstedame, som deltar i marsjen at hun berømte folkets innsats og offervilje i kampen for reetablering av den konstitusjonelle orden. Castro understrekte at kampen ikke bare er for Zelayas retur til Honduras, men for å oppnå ett mer rettferdig og solidarisk Honduras, og mot ett oligarki som søker å opprettholde og øke sine privilegier. Som annonsert av den nasjonale fronten mot kuppet, vil marsjen, som startet i den vestlige regionen Copan i Honduras og går til San Pedro Sula, 250 kilometer nord for hovedstaden, gå daglige distanser på 15 til 20 kilometer, for å først nå hovedstaden Tegucigalpa og siden San Pedro Sula.

Marsjen vil stoppe og tilbringe nettene i landsbyer, byer og tettsteder for å unngå undertrykkelse og overgrep fra hæren og politiet, og selv unngå å hindre trafikken. ”Hele folket er mot kuppet”, sa hovedkoordinator for motstandsfronten, Juan Barahona, og viste blant annet til generalstreiken på ubestemt tid som tre fagforeninger tok initiativ fortsetter å utvides og vokse i styrke. Radio Globos rapporter forteller at befolkningen gir sin støtte og solidaritet på veien med vann, mat og andre nødvendigheter, samt husrom til deltakerne i protesten.

Omlag 10.000 demonstrerte utenfor USAs ambassade i Tegucigalpa, Honduras, med krav om at regjeringen i USA setter i verk sterkere tiltak mot kuppregimet i Honduras. USAs ambassadør i Honduras, Hugo Llorens, er en av svært få representanter for andre stater som fortsatt er i Tegucigalpa etter kuppet 28. juni.

honduras3

honduras1709

55

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: