Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

 • juni 2009
  M T O T F L S
  « mai   jul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  

UT-FLUKT 09 – Opprop for en mer human asylpolitikk

Posted by Fredsvenn den juni 5, 2009

banner3

banner ut_flukt

Ut-flukt09

Ut-flukt09 ble organisert av 32 organisasjoner, institusjoner og ungdomspartier, som gikk sammen om en større markering for en human asylpolitikk i Oslo sentrum 19.-24 juni i form av en leir med konserter, asylskole, utstillinger, verksteder, politiske debatter, asylsøkeres talerstol, film, litteratur – og afghansk drageløp.

Plattform

Asylpolitikken har kommet inn i en negativ spiral. Gjennom flere år har vi opplevd alvorlige svekkelser av rettighetene til asylsøkerne som kommer til Norge med et håp om trygghet og respekt.

Brudd på anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har blitt en alminnelig del av norsk asylpolitikk. Retten til familiegjenforening med ektefelle og barn for asylsøkere fra konfliktherjede land er bestemt alvorlig redusert. Mange enslige asylsøkende barn skal bli satt på vent, for å bli tvangsmessig returnert til land som Afghanistan, Somalia og Irak etter 18-årsdagen. De fleste asylsøkere skal ikke lenger ha rett til å arbeide mens de venter på behandling av asylsøknaden, men skal henvises til en passiv tilværelse i mottak.

Det er behov for grunnleggende forandringer i norsk asylpolitikk. I forkant av et stortingsvalg hvor asyl- og innvandringspolitikk igjen vil bli et debattert tema, må det tydeliggjøres at utgangspunktet for asylpolitikken må være retten til beskyttelse for dem som trenger det, ikke skiftende politiske hensyn eller innstramninger for innstramningenes skyld. Den pågående dramatiske uthulingen av asylinstituttet må stanses og reverseres.

Signert

Agenda X, Afghan Refugee Committee (ARC), Antirasistisk Senter, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Blitz, Changemaker, Den irakisk-kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge (IKAF), Det iranske flyktningråd i Norge, Etiopiske asylsøkeres forening i Norge, Grenseland – forum for asylsøkere og flyktninger, Innvandrernes Landsorganisasjon (INLO), Internasjonale Sosialister, Juss-Buss, Kirkelig nettverk for integrering av flyktninger og innvandrere (Flyktningenettverket), Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Mellomkirkelig råd, Nestekjærlighetskampanjen, Nettverk mot statlig rasisme, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Oslo Biskop, PRESS – Redd Barna Ungdom, Røde Kors Ungdom, Rødt, Rød Ungdom (RU), Skeiv Ungdom, Skeiv verden, Sosialistisk Ungdom (SU), Støttenettverket for afghanske flyktninger, Unge Venstre og Vergeforeningen.

Verdens flyktningdag

Verdens flyktningdag, den 20. juni, er FNs internasjonale merkedag for flyktninger og internt fordrevne. Det vil på verdens flyktningdag kl 13.00 bli arrangert en demonstrasjon foran Stortinget.

Parolene vil være

– Opphev innstramningene – innfør en human asylpolitikk

– Mot inhuman flyktningepolitikk – ikke mot flyktningene!

– Gi asylbarna en trygg framtid i Norge!

Flyktningregnskapet

Dagen etter, den 21. juni, vil Flyktninghjelpens oversikt over verdens flyktninger og internt fordrevne, det såkalte flyktningregnskapet, som blir lansert hvert år på Verdens Flyktningdag, bli presentert.

I følge den årlige rapporten fra Flyktninghjelpens kontor i Geneve (Internal Displacement Monitoring Centre) er tallet på internt fordrevne, som følge av krig og konflikt, på et historisk høyt nivå. Kun en periode på første halvdel av nittitallet var det enda flere mennesker på flukt i eget land enn i dag. Etter noen år med kraftig nedgang på slutten av nittitallet har det vært en jevn stigning fram til i dag.

«VERSTINGLISTA» 2009:

Her er oversikten over de 10 landene med flest
internflyktninger i 2008:

Sudan – 4 900 000

Colombia – 2 650 000–4 360 000

Irak – 2 840 000

DR Kongo – 1 400 000

Somalia – 1 300 000

Tyrkia – 954 000–1 201 000

Uganda – 869 000

Zimbabwe – 570 000–1 000 000

Elfenbens – kysten – 621 000

India – 500 000

TOTALT INTERNT FORDREVNE:
26 000 000 (DOBBELT SÅ MANGE SOM TRADISJONELLE FLYKTNINGER)

VERDENSDEL MED FLEST INTERNT FORDREVENE:
AFRIKA
11 700 000
(TIL TROSS FOR NEDGANG PÅ 9%)

FLEST NYE INTERNT FORDREVENE:

FILIPPINENENE
600 000-300 000 FORTSATT FORDREVET)

Sankthansaften

Sankthansaften, tirsdag 23. juni klokken 18.30-22.00, avholdes papirløs konsert ved Akerselva, nedenfor Jakob kirke/Eventyrbrua (Ankerbrua) med Valentourettes, Kohinoor, Carl Petter Opsahl, PK, Nabi Dilnawaz, Tribal Troopers, tradisjonell kurdisk dans, m.m. Ingen billetter, ingen ID.

Inviter gjerne alle du kjenner for en mer human asylpolitikk. Sted: “Batteriet”, Kirkens Bymisjon, Storgata 36.

Irak

Irak krigen utløste en sterk økning i antall flyktninger og ikke kun stanset, men snudde den håpefulle utviklingen, etter at flyktningetallet hadde vært på vei ned de fem foregående årene. Irak har nå fått en eksplosjon i antall borgere som gir opp håpet og flykter fra sitt land. I følge FN har millioner flyktet til utlandet, samtidig som millioner irakere er på flukt i eget land. Bak disse tallene ligger et tilsvarende tall ødelagte menneskeskjebner og -liv.

Uten Irak krigen ville al Qaida brutt sammen, hevder antiterrorekspert og CIA veteran Bruce Riedel. I følge ham har Washington på denne måten hjulpet sine fiender: al Qaeda har flere baser, flere partnere og flere medlemmer enn før den 11. september 2001. Gruppen arbeider nå for å få satt opp nettverk i Midtøsten og Afrika og er nå på vei til å få USA til å gå til krig mot Iran. I tillegg har terrornettverket skaffet seg fotfeste i en rekke europeiske og andre land mens USA har vært opptatt med Irak.

Afghanistan

Dette vil være tre år etter afghanernes sultestreik på Domkirkeplassen i Oslo og to år etter pilegrimsmarsjen fra Trondheim til Oslo.

Den 26. mai 2006 innledet afghanske flyktninger i Norge sultestreiker mot tvangsdeportasjon til det krigsherjede landet Afghanistan. Et Afghanistan Norge har bidratt til, og bidrar til å holde utrygt gjennom å delta i en aggressiv krigføring som tar livet av uskyldige daglig, og ødelegger infrastrukturen i landet.»Et paradoks å sende både soldater og flyktninger til samme sted», sa Zahir Athari.

Ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er krigsdeltakelsen en del av kampen mot terrorisme samt et bidrag for fred og stabilitet. Realiteten er at ISAF-styrkene støtter opp om det som i uavhengige rapporter vurderes som verdens mest korrupte regjering. I den afghanske regjeringen sitter en rekke kjente krigsforbrytere som er like forhatt og foraktet av den afghanske befolkningen som Taliban.

Uansett hva intensjonen med den norske deltakelsen var er det nå åpenbart at NATOs og Norges krigføring i Afghanistan er en del av problemet, ikke løsningen. Regjeringen må ta konsekvensen av denne utviklingen, og trekke de norske soldatene ut av landet nå.

Resultatet av den hjemvendende flyktningstrømmen er en formidabel krise, en humanitær katastrofe ettersom Afghanistan hverken har kapasitet eller ressurser til å ta i mot så mange mennesker. FN, myndighetene og de humanitære organisasjonene har bare klart å hjelpe en brøkdel av de menneskene som har vendt tilbake. Uroen i landet har økt og eksperter frykter at flyktningstrømmen vil skape en eksplosiv situasjon. Det vil bli kamp om de få ressursene som finnes, og konfliktnivået vil øke dramatisk.

Etter å ha forsøkt å få oppmerksomhet om sin sak på alle andre måter i flere år uten resultat, gikk de til det drastiske skrittet å innlede en sultestreik. De streikende uttalte at det er bedre å dø i Norge enn i Afghanistan. Kravene deres var:

 • Stopp deportasjonene!
 • Afghanistan er et utrygt land
 • Gi oppholdstillatelse til Afghanske asylsøkere
 • Gi oss norskopplæring

Sultestreiken pågikk i 26 døgn, og ble avsluttet etter løfter fra Arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og finnansminister Kristin Halvorsen om at alle skulle få mulighet til å få saken sin behandelt på nytt, og at det ville bli tatt mer hensy til annbefalinger fra FNs høykommisær for flyktninger. Etter at sultestreiken på denne grunn blei avsluttet har utsendelsen fortsatt med uforminska styrke.

En 25 år gammel flyktning, som tidligere hadde vært med i 26 dager på sultestreiken til de afghanske flyktningene, hoppet ut av vinduet i 3dje etasje og brakk begge anklene, da politiet kom for å pågripe afghanske flyktninger. Han startet en ny sultestreik, og sultestreiket i 12 døgn i oktober 2006.

Den 19 mai året etter startet 100 afghanere sammen med deres sympatisører en lang marsj. Utgangspunktet var Nidarosdomen i Trondheim, og ruten gikk langs pilegrimsveien til Oslo. Veien var nærmere 65 mil lang. De gikk under parolen «Ikke send oss tilbake til krigen.»

Det viktige nå er at asylsøkere ikke skal være alene om å kreve en mer human politikk.

«Min bønn er at dere alle bruker de kanaler og de muligheter vi nå har til å hindre at disse mennene blir sendt ut av landet, og at vi deretter går dypere inn i noe av den viktigste diskusjonen vi må ta. Flyktningene fra Afghanistan har gjennomført en bragd der de setter både eksistensielle og konkrete spørsmål på dagsorden, om storpolitikk og humanisme. Spørsmål for seg selv, men også for oss. De har satt opp et speil for oss, og vi skal takke dem for det!» Inger Ellen Kolbjørnsen.

banner

banner1

Reklamer

2 kommentar to “UT-FLUKT 09 – Opprop for en mer human asylpolitikk”

 1. […] UT-FLUKT 09 – Opprop for en mer human asylpolitikk […]

 2. […] UT-FLUKT 09 – Opprop for en mer human asylpolitikk […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: