Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Lenge leve den irakiske motstandskampen!

Posted by Fredsvenn den mai 22, 2009

I følge Aftenposten:

(Er det kun meg eller er det flere som blir irritert over det stadige vissvasset fra Washington skribenter i norske aviser, hvor av flesteparten hører hjemme blant de neokonservative rekkene – og som oftest skriver om situasjonen i Sørvest Asia? Dette samtidig med at norske skribenter ikke får slippe til.)

Det utenkelige er i ferd med å skje i Sadr-byen. Amerikanske soldater har begynt å stenge sine forlegninger for å være klare til å trekke seg ut. 30. juni er deadline i flere irakske byer.Uroen vokser både blant innbyggere, lokale ledere og blant de amerikanske soldatene i dette fattige sjiamuslimske distriktet som en gang var den farligste krigssonen i hovedstaden Bagdad.

”Når amerikanerne reiser vil alt bli plyndret, fordi ingen lenger vil passe på”, sier en iraksk løytnant. ”Det vil bryte ut borgerkrig, uten tvil”, sier en iraksk tolk. Rådsmedlemmer i byen har søkt om politisk asyl i USA. Mohammed Alami, en lokal leder, som kaller seg den amerikanske ambassadens uoffisielle representant i Sadr-byen, er blant dem som frykter at også folk vil komme til skade. ”Dette er den farligste beslutning som er fattet”, sier han etter et møte med den amerikanske styrken i Sadr-byen. ”Vi vil miste sikkerheten og volden vil ta seg opp igjen. Jeg vil bli det første målet, tilføyer han.”

Når de ser for seg en fremtid uten amerikanere bak døren ved siden av, innrømmer enkelte at de ikke har noen tro på eget lederskap. ”Min regjering støtter oss ikke”, sier løytnant Ahmed Shaker Mahmoud Dulaimy. Han sitter bak et bord og kjederøyker.

Amerikanerne i Sadr-byen håper på det beste og planlegger for det verste. Angrepene er kommet tettere de siste ukene, særlig fra såkalte veibomber. Det skal også være utlovet en belønning på 1 million dollar til den som klarer å kidnappe en amerikansk soldat.

Det hele later med andre ord til at okkupasjonsregjeringen har tatt over makten med amerikanernes hjelp, men ikke klart å vinne oppslutning blant folket. Irak fikk sin grunnlov i en folkeavstemning i oktober 2005. Regjeringen ble dannet i desember 2005.

Samtlige klare brudd på internasjonale avtaler ble gjort under det såkalte okkupasjonsvalget i Irak hvor selv den USA-innsatte presidenten Ghazi al-Yawar sådde tvil om og som flere av USAs nære allierte, som den tidligere monarkistiske utenriksministeren Adnan Pachachi, krevde å få utsatt, men til ingen nytte. Det bygger på en folkerettsstridig krig og en folkerettsstridig okkupasjon. Valget, som bygget på den såkalte midlertidige grunnloven, som den USA-innsatte og -kontrollerte overgangsregjeringen vedtok 8. mars, var en konstruksjon. Den folkerettsstridige Grunnloven var basert på over hundre direktiver, som blant annet går på tvers av internasjonale avtaler som Irak har inngått og som ble nedfelt under okkupasjonsadministrasjonen til Paul Bremer.

Det er en okkupasjonsregjering, som sammen med USA har vært med på å plyndre og ødelegge Irak. Det landet som nå kunne ha vært stolt og rikt nå er dypt nede i søppelkurven. Det har blitt den største kulturelle ødeleggelsen som har skjedd i etterkant av Andre verdenskrig, og en arkeolog sammenlignet den med ”lobotomi av en hel kultur.” Av den stolte irakiske historie er det kun pinneved igjen.

I Babylon var kanskje det mest sjokkerende, men langt fra den mest betydningsfulle, den direkte skaden US Marines gjorde mot zigguraten der. I følge den forhenværende CIA-analytiker (under Lyndon Johnson og Richard Nixon), anerkjente akademikeren og forfatteren Chalmers Johnson spraymalte US Marines deres motto Semper Fi, forkortelsen for semper fidelis, som betyr alltid trofast, på de gamle murene. Mange ble fotografert mens de holdt steiner som opprinnelig ble brukt i tempelets konstruksjon og nyhetsrapporter har gitt indisier på at et antall militærfolk forsøkte å ta dem med seg hjem som suvenirer. For å toppe det hele ble to Burger Kings og en Pizza Hut bygget på zigguratens fundament i denne gamle sivilisasjonens vugge.

Amerikanske tanks rullet gjennom de gamle gatene i Babylon, en handling som ikke hadde noen militær verdi foruten å erklære erobring. I følge Lukasz Oledzki, en polsk arkitekt som bor i Irak og som har blitt ansatt av de polske styrkene som har base i Babylon, kan man se ”rester på begge sider av den asfalterte plassen. I følge ham kan man ”se gamle potteskår på begge sider av plassen. Jeg vet at de ødela noe fra 600-700-tallet f.vt. Å plassere en hær på toppen av et arkeologisk utgravingsfelt er absurd. De skulle aldri fått lov til å gjøre dette.”

I følge arkeolog Ahmed Al-Ibrahim brøt plyndrere seg inn i Babylon samme dag som amerikanerne ankom og tok alt de kunne. Men slik som også var tilfelle andre steder hadde gjenstander blitt transportert til nasjonalmuseet i Bagdad for å oppbevares før krigen. Tyver brøt seg gjennom en mursteinsmur for å komme inn i museet og strippet museet for nær sagt alle gjenstander, hvor av de fleste heldigvis var kopier. I tillegg til museet ble også direktørens hus, gavebutikken og andre bygninger plyndret. Biblioteket ble først plyndret for deretter å bli brent ned.

Haag-konvensjonen av 14. mai 1954, som vil si konvensjonen om vern av kulturarv i væpnet konflikt, tar sikte på å beskytte bygninger og andre gjenstander av særlig stor kulturell betydning og forbyr stater å rette angrep direkte mot kulturarv, samt fra å bruke slike gjenstander til militære formål. Haag konvensjonen forplikter en okkupasjonsmakt til å ta vare på og beskytte det okkuperte lands kulturminner. Dette skjedde ikke – heller tvert om. Som barbarer opptrådte soldatene i Irak.

Amerikanske regjeringsoffiserer hevder at de var dypt bekymret over beskyttelsen av kulturarven, men valgte ikke å følge opp de rådene som de fikk. For eksempel ble Det irakiske museum i Bagdad, som var et av de tre eller fire viktigste arkeologiske museer i verden, et eventyrhus av skatter som inkluderte i en hver kunstform en historietekstbok, de tidligste narrative relieffer og de eldste skrevne bøkene i verdenshistorien, den 12. april plyndret. Plyndrerne brukte profesjonelle glasskutterverktøy, kraner og lastebiler over en periode på 48 timer, mens en amerikansk tanks sto utenfor. På et tidspunkt gikk noen soldater inn i museet, så på for en stund for deretter å forlate åstedet.

Men plyndringen av dette museet var ikke et isolert tilfelle eller et offer for krigens kaos. Før dette raidet hadde en gruppe med plyndrere tømt museet i Basra og Mosul mens koalisjonssoldater hadde sett på. Selv etter museumsplyndringen hadde satt i gang et internasjonalt rabalder ble Iraks bibliotek og gallerier tillatt å bli plyndret og brent. De amerikanske okkupasjonsstyrkene forsømte ikke kun å forsvare de historiske stedene og kultureiendommene; de misbrukte selv disse stedene. Amerikanske styrker bombet Bagdads 1300-talls universitetsbygning, et av de eldste universitetene i verden. Amerikanske soldater transformerte den gamle byen Ur til en militærbase og gravde grøfter i bakken.

Den bipartisanske religionsfrihetswatchdoggruppen US Commission on International Religious Freedom, som har blitt pekt ut av Bush og den amerikanske Kongressen, publiserte en rapport den 16. desember 2008 kalt Iraq: USCIRF Recommends Designating Iraq as Country of Particular Concern, Calls for Ensuring Free and Fair Elections, Focusing on Plight of Most Vulnerable Religious Minorities hvor panelet forespør om ikke Irak kan bli listet opp som ”et land av særlig bekymring”, land viss regjeringer har tillatt eller deltatt i brudd på rettigheter vedrørende religions- og trosfrihet. Irak blir her betegnet som et av de farligste steder i verden å være for religiøse minoriteter og Iraks regjering blir beskyldt for å tolerere begrensning og hindring av religionsfrihet.

Lista kunne ha fortsatt i det uendelige. USA har ikke gjort situasjonen i Irak bedre, snarere langt verre selv enn da Saddam Hussein befant seg ved makten. Verken USA eller den nå sittende okkupasjonsregjering har noen som helst legitimitet. Og det blir ikke bedre ved at de sitter enda lenger.

Det som må skje må skje – Det kan ikke bli noe særlig verre enn slik det er. Derfor – Lenge leve den irakiske væpnede motstanden! Det eneste vi kan håpe er at denne også ikke er fundamentalistisk og er i stand til å gjøre mer av hva USA og regjeringen har gjort.

Og det samme kan sies om dekurdiske nordområdene – fryktelige mennesker som sitter ved makten og venter på å bli veltet. Så får vi se hva PKK og annen motstand er parat til å gjøre – Og forhåpentligvis går det også her langt bedre etter at okkupasjonsmyndighetene har blitt veltet – Derfor – Støtt den kurdiske motstandskampen mot sitt eget regime.

Men…

I følge et intervju av Amy Goodman som ble sendt den 27. februar 2007 sa Chalmers Johnson blant annet om Irak-okkupasjonen: ”Og så valgte vi Irak som det nest rikeste oljelandet på jorden og et sted som passet ideelt til vårt nærvær. Jeg tror mange mennesker har kommentert det, Seymour Hersh vel og merke, men jeg tror det er viktig at en av grunnene til at vi ikke hadde noen utgangsplan fra Irak er at vi hadde ikke til hensikt å forlate landet. Og med sikkerhet er beviset på det den nåværende rekken med minst fem veldig, veldig store, tungt forskansede, lange doble rullebaner, fem flybaser i Irak, strategisk plassert over hele landet. Du kan aldri få vår ambassadør, forsvarsdepartementet, presidenten eller noen til å si utvetydig at vi ikke har til hensikt å ha baser der. Det er et tema som kongressen aldri, aldri åpner sin munn om. Av og til har militæroffiserer – luftstyrkesjefen i CENTCOM har [sagt] gjentatte ganger på sin liksom nonchalante måte, når han blir spurt: ”Hvor lenge tror du at vi kommer til å bli her?” og han sier vanligvis: ”Å, minst et tiår på disse basene.” Og deretter fortsetter vi med å forsterke dem.”

Ingen pokal å hente

USA – Irak og Status of Forces Agreement

Hverken Obama eller SOFA-avtalen gir grunn til optimisme i Irak

Krigens kostnad

Komiteen for et fritt Irak

iraq73843149_10

iraqbasrah

iraqi-resistance-8

iraqBUSH_BLAIR

iraqi resistancei

IraqiResistance_thumb

Iraqi_Resistance_Comics_2

iraqsuperman

iraqprofile

iraqvalkovuokko

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: