Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Obama legger ned Guantanamo

Posted by Fredsvenn den januar 24, 2009

Obama har sagt at USAs militære styrker skal være ute av Irak i løpet av 16 måneder. Enkelte soldater kan nok være der noe lenger, men det er ikke tvil om at Irak-krigen er på hell. Til gjengjeld vil han øke innsatsen i Afghanistan. Her vil Norge og andre Nato-land kunne bli presset til å akseptere at styrkene skal kunne benyttes over hele landet. Obama vil heller ikke utelukke angrep på al-Qaidas baser inne i Pakistan.

Obama skal legge ned fangeleiren ved den amerikanske militærbasen i Guantánamo Bay på Cuba, samt andre hemmelige, amerikanske fangeleirer og fengsler i verden. Det kan likevel ta et helt år før alle fangene er omplassert. Ifølge ordrene som ble underskrevet i går, skal Guantanamo og de hemmelige fengslene være stengt og avviklet innen utgangen av 2009.

Sakene til de 245 fangene som nå blir holdt på Guantánamo-basen på Cuba må nå bli gjennomgått på nytt for å avgjøre om de skal overføres til andre fengsler, stilt for sivile amerikanske domstoler eller løslatt. Rettssakene blir nå stanset i 120 dager. Dette gjelder 21 saker, deriblant fem saker hvor de tiltalte risikerer dødsstraff for å ha vært med på å planlegge terrorangret 11. september 2001. En av dem det gjelder er Sheikh Mohammed, som ofte omtales som den 20. flykapreren.

”Da jeg hørte nyheten, sa jeg til meg selv: ”Jeg skulle ønske Obama var blitt valgt for mange år siden. Da ville det ikke vært noe fengsel på Guantanamo”, sier saudiaraberen Jomaa al-Dosri, som i seks år har sittet i det omstridte fengselet på den amerikanske marinebasen på Cuba. Han fikk aldri vite hva han var anklaget for og ble heller aldri stilt for retten. Det eneste han fikk høre var at han var en terrorist.

Hans regjering vil også innlede en øyeblikkelig undersøkelse av hva USA skal stille opp med de fanger som settes fri, fremgår det av dekretet. Rettssaker i leiren mot flere fanger har blitt innstilt og nå overveies det om fanger skal overføres til fengsler i USA….

FNs spesialrapportør for tortur, Manfred Nowak, som peker på at USA har undertegnet FN-konvensjonen om tortur, noe som innebærer en forpliktelse til å rettsforfølge personer som bryter konvensjonens bestemmelser, mener både USAs nylig avgåtte president George W. Bush og tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld bør stilles for retten for å ha tillatt torturmetoder. Han mener det er åpenbart at det var kunnskap om avhørsmetodene på Guantanamo-basen på Cuba på de aller høyeste nivåene i den amerikanske administrasjonen. Amerikanske, franske og tyske menneskerettsgrupper har tidligere sagt at de ønsker Rumsfeld stilt for retten for å ha tillatt bruk av tortur.

Allerede i 2006 het det seg i en rapport fra FNs torturkommisjon at USAs omstridte fengsel på Guantánamo, samt deres ”hemmelige fengsler” i utlandet, burde stenges og de skyldige bli avstraffet. I rapporten ble det understreket torturkommisjonen at disse fengslene, som Bush-administrasjonen har opprettet i den såkalte Krigen mot terror strider med folkeretten. De juridiske ekspertene sa at USA må ”sikre at ingen blir fengslet i hemmelige fengsler som de facto er under amerikansk kontroll,” samt ”etterforske og avdekke eksistensen av eventuelle slike fengsler.” Kommisjonen ba ikke minst Bush-administrasjonen slutte å bruke avhørsteknikker som kan anses som tortur eller ondskapsfull fangebehandling.

USA vil bekjempe tortur verden over, hevdet USAs president George W. Bush i en erklæring på FNs torturdag i 2005. Som øverstkommanderende har Bush det øverste ansvaret i torturskandalen. I februar 2002 erklærte han, etter råd fra sine juridiske rådgivere, at Genève-konvensjonen ikke var gjeldende for fanger tatt i Krigen mot terror. Cheneys kontor var sentral i utformingen av det juridiske rammeverket rundt fangebehandlingen. Visepresidentens menn ble satt til å arbeide for å rettferdiggjøre bruk av tortur, i tett samarbeid med Pentagons ledelse.

Men allerede i 2003 presiserte Amnesty International Norge (AIN), som ba de norske myndighetene reise problemet mens de var i Washington, at norske myndigheter ikke kan forbli troverdige i sitt forsvar av menneskerettighetene dersom de unnlater å ta dette opp med amerikanerne. Utenriksministeren hadde svart dem at norske myndigheter jevnlig tok dette opp med amerikanerne, men har ikke villet svare på om de har tatt det opp med Powell, noe som gjorde det sannsynlig at de ikke gjorde det. I følge AIN er det dobbeltmoralsk å protestere mot tortur i Burma eller Kina dersom man ikke protesterer høylytt når USA, den stat som er forbilde for flest andre stater i verden, tillater tortur. Men tortur var ikke det eneste som ikke ble drøftet med amerikanerne foruten ulovelig transport av fanger og mye annet. Som et lite land, som tjener fett på våpenhandel og olje, har Norge, som fører en realpolitikk som lønner seg (på kort sikt), vært å anse som en amerikansk vasallstat.

President Bush har tilstått at han personlig autoriserte tortur av Khalid Sheikh Mohammed, som ble holdt i et hemmelig CIA fengsel hvor han ble waterboarded over 100 ganger. President Bush: “En slik person som ga oss informasjon var Khalid Sheikh Mohammed… Og jeg er i det ovale rom, og blir fortalt at ve har tatt til fange Khalid Sheikh Mohammed og at de profesjonelle tror han har informasjon nødvendig for å sikre landet. Så jeg spør ”Hvilke midler er tilgjengelig for oss for å få informasjon fra ham?” Og de ga meg en liste av midler. Og jeg sa ”Er disse midlene ansett for å være legale?” Og slik ble det at vi fikk legale meninger før noen bestemmelse var blitt tatt.” Det burde være åpenbart for en hver at tilståelser under tortur ikke kan benyttes til å dra konklusjoner fra. Dette kommer derfor antagelig til å bli en større sak vedrørende 911 og hvem som sto bak.

Mange lurer på om Obama vil fortsette utbyggingen av det omstridte rakettskjoldet over Europa. Her har han sagt at han støttet utbyggingen når teknologien fungerer. Han motsetter seg at Iran får utvikle atomvåpen, men har sagt at han er åpen for å forhandle direkte med regimet – i motsetning til hva Bush gjorde. I det hele tatt forventer en hel verden at USA under Obama skal avslutte sin alenegang, lytte mer til andre stater og internasjonale organisasjoner – og styrke båndene til sine allierte. Obama satser sterkt på at USA skal bli mindre avhengig av utenlandsk olje. En av metodene er å øke landets egen produksjon av fornybar energi.

Finanskrisen har førsteprioritet og Kongressen har allerede bevilget 825 milliarder dollar til ulike krisepakker. Meningen er at finansmarkedene igjen skal fungere, og dette skal blant annet skje gjennom lavere skatt og økte offentlige investeringer. Aldri har noen president i USA startet perioden sin med så sterk kongresstøtte til å senke skattene og øke de offentlige utgiftene. Opprustning av skoler fra grunnskolen til universitetene har Obama snakket om flere ganger. Et bedre helsevesen. Konkret er det ventet at det kommer et landsomfattende helsetilbud til barn i fattige familier. Dessuten er det planlagt et landsdekkende helserapporteringssystem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: