Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Godt nytt år!

Posted by Fredsvenn den januar 2, 2009

Her er en blogg som vier seg til å dekke de finansielle markedene basert på en sosialistisk analyse av finanskapitalismen og om den krisen som vi nå ser finner sted. John Bellamy Foster og Fred Magdoff har skrevet en tekst kalt Financial Implosion and Stagnation i Monthly Review. God jul! Husk at Jesus var en kommunist. Han kastet pengevekslerne ut av templet. Det var ulovelig frem til korstogstiden da de første europeiske handelsbankene ble etablert og via reformasjonen som la grunnlaget for dagens kapitalisme å ta renter på lån. Det var jødene, som ikke fikk ha land som ble dem som tok seg av bankvirksomheten og ofte fungerte som mellomledd mellom kongen/staten og folket.

Fred Magdoff har en tekst i MR kalt The World Food Crisis – Sources and Solutions. Kildene som har ført til økte priser og til dagens krise er: Bruk av matvekster til biobrensel, økt kost av petrokjemiske produkter, økt middelklasse etterspørsel for kjøtt i u-land, klimaendringer, varespekulasjon for å demme opp mot en fallende dollar, migrasjon av småbrukere til byene. Akkurat som ikke klimaendringene var et stort nok problem allerede.

Brå klimaendring har vært et økende bekymringstema i lenger tid allerede for klimaforskere som frykter at global varming kan ende golfstrømmen som varmer opp Nord Atlantern og dermed føre Europa og deler av Nord Amerika inn i Sibir-lignende forhold på få tiår eller år. Selv Pentagon har kommet ut med rapporter vedrørende mulige konsekvenser på samfunnet slik som ustabilitet og krig at det fikk offentlig oppmerksomhet. Ikke minst An Abrupt Climate Change Scenario and its Implications for United States National Security fra oktober 2003, som da den ble kjent ble underkjent av forsvarsdepartementet og forfatterne av rapporten som hevdet at den kun var bygget på spekulering, noe som ble sagt for å stilne frykten og debatten den hadde skapt. Men som Observer (den 22. februar) skrev: “Klimaendring over de neste 20 årene kan resultere i global katastrofe som vil koste millioner av liv i kriger og naturødeleggelser.” Snakker om apokalypse! Men vær sikker – De som sitter med makten i sine hender vil kun benytte seg av dette, slik de benyttet seg av den økonomiske krisen, til å bli enda rikere på flertallets bekostning. Krigen i Irak, en krig for å erobre oljeressurser, kostet ikke mange penger, ja noen vil ha det til at det faktisk var den, i tillegg til Afghanistan krigen, hvor formålet med invasjonen var den samme, foruten førte til en enorm forurensing. USA er den største forurenser av os alle og US Army den verste i USA. Men selv Norge, et av verdens rikeste land, gjør mindre vedrørende klima og miljø enn dagens kriserammede Irak hvor man opplyser Bagdads gater med solceller! Mer enn fire av ti nordmenn syns det bare er sånn passe viktig å ta vare på naturen og verne om miljøet. Det plasserer nordmenn på bunn sammenlignet med resten av Norden og Europa.

I mange tusen år har mennesket flere steder påvirket mikroklimaet ved å omvandle skogs- eller myrområder til landbruksareal. Gjennom utslipp av drivhusgasser siden begynnelsen av den industrielle revolusjon er det mye som tyder på at mennesket også har begynt å påvirke det globale klimaet. I den fjerde hovedrapporten fra FNs Klimapanel i 2007 ble det lagt fram betydelig dokumentasjon på klimaendringer. Rapporten påpeker at utviklingen i blant annet temperatur, havnivå, istykkelse og nedbør gir entydige bevis på at det globale klimasystemet blir varmere. Havet har absorbert 80 prosent av den tilførte varmen så langt, men når havet stiger, utvider havvannet seg, samtidig som havets evne til å ta opp karbon svekkes. Det siste bidrar til ytterligere global oppvarming. Det er full enighet blant seriøse klimaforskere om at konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren er økende, og at denne økningen er helt eller delvis menneskeskapt gjennom forbrenning av fossile brennstoff som kull, olje og gass. Det er også i stor grad enighet om at temperaturen har en økende tendens, og at den har hatt det i flere tiår.

Den internasjonale miljøorganisasjonen Friends of the Earth, der Norges Naturvernforbund er med, har lagt fram en banebrytende rapport. Den avslører at virksomheten til Exxon og forbrenning av selskapets produkter de siste 120 årene, står for mellom 4,7 og 5,3 prosent av alle menneskeskapte CO2-utslipp i verden.

Radical Political Economics

The World Food Crisis – TIME

The World Food Crisis

Climate Change and National Security

From False to Real Solutions for Climate Change

Miljøstatus i Norge : Klimaendringer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: