Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Møte med Suasan George på Litteraturhuset

Posted by Fredsvenn den november 27, 2008

susan_george11

Attac så dagens lys i kjølvannet av en verdensomspennende finanskrise. Attac har siden forsøkt å vise verden at det finnes måter å regulere finansmarkedene på. Dette er nå ti år siden, og verden står overfor en ny finanskrise. Det er på tide å fornye debatten, finne nye virkemidler og få flere med i kampen om demokratisk kontroll over finansmarkedene.

Aktører i finansmarkedene står i dag fritt til å operere som de selv vil. Her ligger mye av forklaringa til hvorfor disse aktørene samla sett på mange måter har blitt en maktfaktor i samfunnet. I dette kontrollvakuumet har banker og meglere fått mulighet til å utvikle kompliserte finansielle redskaper. Terra-skandalen fikk fram det absurde i at heller ikke meklerne forsto produktene de solgte. Resultatet var enorme økonomiske tap for flere kommuner. Industriland kan likevel i større grad enn fattige land takle svinginger og kriser i valuta- og finansmarkedene. Utviklingsland kan i verste fall bli satt tiår tilbake i utvikling.

Dagens finanskrise er ikke den eneste krisen som herjer verden. Den er tett knyttet til økende priser på mat og energi, til fattigdom og ulikehet, og klimaendringer og global oppvarming. Vi er inne i en vond sirkel – et større og stadig mer komplisert finansmarked har gjort sivilsamfunnet stadig mer maktesløst. Kanskje er det frykten for at vi ikke forstår hva som skjer som har hindra oss i å ta til motmæle. Men nettopp derfor er det viktig at vi kommer på banen. Kan vi godta at et system som nesten ingen forstår, kan ha så stor makt? Kan vi godta et system der all risikoen blir tatt av menigmann i nedgangstidene, mens profitten i oppgangstider er samla på få hender?

Susan George (født 1934), er statsviter, aktivist og forfatter av mer enn et dusin bøker, samt ærespresident i Attac Frankrike og styreleder for Transnational Institute deltar mandag den 1. desember i debatt om finanskrisen på Litteraturhuset kl 11.00-13.00. Hun vil forklare hvordan disse sammensatte krisene gir oss en mulighet til å skape en mer rettferdig og bærekraftig verden.

Debatten er en del av Attac Norges seminarrekke om finanskrisa for å finne løsninger som gir en mer demokratisk kontroll over de globale finansmarkedene.

Steng kasinokapitalismen nå

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: