Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Kjøpefri dag

Posted by Fredsvenn den november 18, 2008

For filmsnutter – HER: Kjøpefri dag

Uten McDouglas, som produserer våpen, nå blant annet brukt mot for eksempel sivilbefolkningen i Irak, ingen McDonalds. Og om vendt. Krig er handel med andre midler. Det amerikanerne har forårsaket i Irak er den største kulturelle vandalisme i moderne tid. For å komme med noe nytt, måtte annet forvinne. Derfor denne kulturelle destruksjon og drap på akademikere, slik at det skal bli plass til McDonalds i Irak.

”Vi kjemper ikke kun mot det militære, men mot kapitalistiske bedrifter. Dette må være helt klart. Et angrep på en hvilken som helst bedrift, især hvis den er amerikansk, har sin fulle legitimitet. En hver slik aksjon bør av både den antikapitalistiske bevegelse og av antikrigsbevegelsen bli hilst velkommen. Boikott amerikanske varer, knus deres bedrifter. Dette er å bli sett på som en oppfordring!”

Kjøpefri dag, som markeres siste lørdag i november hvert år – når julehandelen starter for alvor, er en internasjonal markering mot den vestlige verdens ville forbruksvekst. Den startet som « Buy Nothing Day» i Canada i 1992, og har senere spredt seg til over 50 land i verden. Norge er for tolvte gang med på aksjonen. Formålet er å sette fokus på overforbruket og shoppingmentaliteten i den rike del av verden, samt på de negative følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling som dette fører til.

Annerledeslørdagen kan brukes til alle de tingene som ikke kan kjøpes. For eksempel til en frokost uten raske stemmer. En løpetur. Du kan lese en god bok, høre på radio, gå en tur, eller besøke en du liker. Alt det rekker du hvis du står over shoppingen på verdens kjøpefrie dag.

Mens Dagens politikere oppfordrer til stadig sørre forbruk slik at blir skapt økonomisk vekst, mener de som står bak denne dagen at det er meningsløst og ødeleggende å fortsette forbruksveksten i vår del av verden. Siden 1990 har det private forbruket i Norge økt med 62 prosent. Hadde alle verdens mennesker skulle ha forbrukt like mye som det man gjør i Norge ville vi hatt bruk for mange flere kloder enn den vi har.

Jul var opprinnelig et fellesnordisk navn på den store norrøne midtvintersfesten, juleblotet, som ble feiret omkring vintersolverv og som man feiret på samme måte som man i dag feirer midtsommeren ved Sankthans. Det er den mest tradisjonsrike høytid i vår kulturkrets og inkluderer en blanding av hedenske og kristne skikker. De gamle nordiske, kristne og germanske skikkene smeltet sammen med nye skikker som julenisse, juletre, gaveutveksling og sosialt samvær med kjære og kjente.

Den uovervindelige eller ubeseirede Sol, Deus Sol Invictus, var en orientalsk solgud fra byen Emesa i Syria som ble feiret den 25. desember, som var hans fødselsdag. Mithraismen eller mithraskulten var en hellenistisk mysteriereligion, som sentrerte seg om dyrkelsen av den opprinnelige persiske lys- og frelsergud Mitra. Mithras fødselsdag ble feiret den 25. desember. Senere, med innføringen av kristendommen, har julen blitt holdt til minne om Jesus fødsel.

Nå, etter at de store selskapene har tvunget igjennom sin verdensorden, har julen blitt til et eneste stort shoppingsenter og pengene blitt den ultimate verdi, den verdi man måler alt annet opp i mot, noe som kan sees i forbindelse med det materealistiske vitenskapelige paradigme som oppsto i renessansen med rosenkransere og tenkere som Francis Bacon, René Descartes, Jacob Böhme, Gottfried Wilhelm Leibniz og Isaac Newton.

Verden blir stadig mer usikker og urettferdig. Krigen mot terror er krig mot alle som oppfattes som hindre for den nye verdensorden, ikke aller minst vestlige borgere, som holdes i sjakk av et stadig mer omfattende politi- og overvåkningssamfunn. Det har vært en lang tradisjon for å teste ut den politikk som senere blir ført ut i resten av verden i vestlige land. Globalisering, også kjent som amerikanisering, er lite annet enn en globalisering av den type politikk som allerede har tvunget seg gjennom i Vesten. De store selskapene overtar for de mindre og makten blir konsentrert i stadig færre hender.

Vi har en viktig grunn til oppfordringen: Dersom alle i verden skulle forbruke like mye som oss nordmenn, hadde vi trengt over tre jordkloder. Derfor må vi dempe forbruket vårt – til fordel for miljøet og for folk i fattige land. Vi håper at du vil være med å markere kjøpefri dag 29. november.

Livet har så mye å by på, og det beste i livet kan ikke kjøpes. Vi trenger alle å reflektere over hva forbrukssamfunnet gjør med oss og verden. Hvorfor ikke begynne med å motstå kjøpepresset i 24 timer?

Norge er for tolvte gang med på aksjonen. Organisasjoner som Adbusters, Framtiden i våre hender, Nettverk av engasjerte buddhister, Kulturhuset Hausmania, Changemaker, AUF, SAIH, Senterungdommen, Natur og Ungdom, KrfU, Unge Venstre, Blekkulfs Miljødetektiver og Grønn Ungdom har tidligere støttet initiativet og det har blitt holdt markeringer i bl.a. Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansund og Stavanger.

LES MER HER

Adbusters.org

Bilder

BND Danmark I BND Japan I Greetings I Iraq for Sale I AlterNet: BND I BUY NOTHING – Enough is enough! I Anti-Flag Supporting BND I BND lesson plan I Teaching Backgrounder – BND I Be a Consumer Hero- BND TOC I Yomango.org I Yomango.net I Glade butikktyver I Situasjonistenes internasjonale I Adbusters I The Stop Shopping Monitor I Verdensbanken – På godt og ondt I Fjerde verdenskrig I Spenningen mellom en utvikling nedenfra og en utvikling styrt ovenifra I En lærdom fra historiens skattkammer!

Framtiden i våre hender : Bli med på kjøpefri dag

Etisk forbruk : Kjopefri dag 2008

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: