Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Pressemelding fra Fredrik S. Heffermehl: Skal den brede enighet om sikkerhetspolitikken igjen greie å kvele all motstand?

Posted by Fredsvenn den november 12, 2008

Klassekampen bringer i dag, s. 12-13, et utdrag fra min bok Nobels vilje, med litt av dokumentasjonen for at fredsprisen var tiltenkt fredsbevegelsen i 1890-årene og tilhører fredsbevegelsen i dag. Foran i boken har jeg med et sitat fra Aldous Huxley: «Facts do not cease to exist because they are ignored».

I KK-utdraget ligger vekten på hvordan stortingspartiene annekterte prisen fra 1948 og lot premiering av partifeller bli viktigere enn å oppfylle Nobels fredspolitiske idé. I virkeligheten har de som tilhører det brede sikkerhetspolitiske flertallet i norsk politikk annektert penger og prestisje som tilhører deres sikkerhetspolitiske motstandere. Dette er et politisk (og strafferettslig?) underslag og en klar misbruk av oppdraget fra Nobel.

I boka fremholdes det at politikere som har stått for den brede enigheten i forsvars- og sikkerhetspolitikken er diskvalifisert til å sitte i komiteen. På s. 138 har jeg en liste over egnede navn til å forvalte prisen (partifordeling er et irrelevant hensyn, Nobel forutsatte en komité med kunnskaper om og sans for hans fredsvisjon, hvor militær nedrustning var det sentrale stikkord – Nobel ville forebygge, hindre krig, det var ikke godt nok å stanse kmpene/lindre smertene etter at katastrofen var et faktum).

Både Nobelkomiteen og Stortinget har effektivt lagt debatten død, ved å ikke ta til motmæle. I stedet har lederen i Stortingets valgkomité pekt på seg selv som en aktuell kandidat til å bli medlem og ny leder av Nobelkomiteen. Det er å handle mot norsk lov – med vitende og vilje. Det er grovt og jeg håper flere vil ta opp debatten snarest mulig – valget av ny Nobelkomité skal foregå i slutten av november.

P.S. Et leserinnlegg i KK onsd. 12.11 s. 22 oppfordrer/utfordrer Nobel-forvalterne i komité og Storting til å svare på kritikken – fint om flere fremmer det kravet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: