Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Hvorfor kriger de?

Posted by Fredsvenn den juni 9, 2008

Hans Olav Fekjær har stilt spørsmål ved hva som får folk til å kjempe og drepe i krig:

Hva tenker og føler de, og hvorfor? Jeg har lenge syntes det er en interessant psykologisk problemstilling. Derfor skaffet jeg på 1980-tallet boka «Hvorfor skjøt vi på hverandre?» av to tidligere soldater, Heinrich Böll og russeren Leo Kopelev.

I tidligere tider, før reising og TV, var det nok lettere å skape forestillinger om at «de andre» var onde. Og noen kriger har jo vært klare forsvarskriger, det blir en annen problemstilling enn ved angrepskriger.

Nå har jeg snublet over den beste artikkel jeg har sett hittil om hvordan soldater opplever å ta del i angrepskriger og okkupasjon på steder som Irak, Gaza og Vietnam. Den er basert på masse intervjuer med amerikanske soldater som har deltatt i Irak. Forfatteren, Chris Hedges, er en tidligere Pulitzerprize-vinner. Sammen med en annen har han nå gitt ut boka «Collateral damage – America’s war against Iraqi civililans.» Men det er altså bare en artikkel jeg har lest.

I artikkelen beskrives den subjektivt opplevde situasjonen okkupasjonssoldatene havner i. De kan ikke en gang gå i en butikk og kjøpe en Cola uten stor fare. De opplever at de er omgitt av fiender. Når de ikke ser hvem som kan angripe dem, får de en mistenksom og negativ holdning til alle de «innfødte». På samme måte som amerikanerne i Vietnam kalte vietnameserne for det negative «gooks», bruker de i Irak den like negative betegnelsen «hajis». Når irakere har drept deres soldatkolleger, blir det nærliggende å snakke og tenke negativt om irakernes skikker, religion, musikk osv. Det negative bildet av irakerne gjør det lettere å begå overgrep, f.eks. å drepe alle i en bil eller et hus fordi det KANSKJE er en fiende der.

Forfatteren antar at det stadig økende selvmord blant krigsveteraner har å gjøre med hva de har vært med på og at de kommer tilbake til et samfunn hvor de fleste mer eller mindre tror på ledelsens glansbilde – at de okkuperer «for å hjelpe irakerne». De vet at de fleste irakerne hater dem, de føler at de har vært med på krigsforbrytelser og vet at de i hvert fall ikke har opptrådt mindre brutalt enn sine motstandere.

Jeg merker at dette forsøket på å gi smakebiter kanskje er verre enn ingenting. For det er en nyansert og god artikkel.

Les den med innledning

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: