Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Juristopprop til støtte for Vanunu

Posted by Fredsvenn den mai 21, 2008

Norge må gi Vanunu asyl!

Krev at Israel lar Vanunu få utreise!

Undertegnede jurister og jusstudenter anmoder den norske regjeringen om å gi Mordechai Vanunu asyl, og påvirke myndighetene i Israel til å oppheve forbudet mot at han forlater landet.

«Israel er en rettsstat …. «…. (med vedtak) som vi må respektere».

Den grovt uakseptable behandlingen av Mordechai Mordechai Vanunu ble for kort tid siden bekreftet i Haaretz. Der kritiserer Yossi Melman, en av avisens mest erfarne journalister og ekspert på Vanunu-saken, Israels holdning, både på politisk og juridisk grunnlag. Her er noen sitater fra hans analyse under tittelen «It´s time to free Vanunu»:

Vanunu’s harassment by the Israel government is unprecedented and represents a distortion of every accepted legal norm. ….

It was recently reported that Norway was willing to accept him and give him a work visa. But the Israeli government, with an arbitrariness and an illogical destructiveness, refuses to allow this. After Vanunu completed his sentence, a special ministerial committee that included the justice, defense and interior ministers decided to impose cruel restrictions on him. ….

Since Vanunu’s release from prison, there have been four justice ministers: Yosef Lapid, Tzipi Livni, Haim Ramon and now Daniel Friedmann. Not one has attempted even to question to what degree the state has shown inhumanity, injustice and foolishness in this painful chapter. ….

By the state’s logic, Vanunu will remain a security risk forever, and the restrictions will never be lifted. ….

Sluttsetningen sier at Vanunu måtte settes fri en gang for alle om staten Israel skal leve opp til

«the judicial and moral norms of the enlightened world».

Bør ikke Norge hjelpe og alliere seg med de kreftene i Israel som har en slik målsetting?

Med vennlig hilsen

Fredrik S. Heffermehl,

Den internasjonale Vanunukomiteen

17.04 2008

Vanunu ber på ny om norsk støtte

De stemmene som så sterkt kritiserte Jan Petersen for ikke å ta kraftig til forsvar for menneskerettighetene til Vanunu, er blitt merkelig stille etter at de kom med i den sittende regjering, noterer forfatteren Pernille Rygg i et avisinnlegg nylig. Med klar adresse til at partilederne Haga og Halvorsens kritikk for manglende innsats nå rammer deres egen regjering.

Hvis Norge virkelig er mot atomvåpen, hvorfor har vi ikke gjort mer for å redde den israelske varsleren Vanunu, han har jo lidd mer for sin kamp mot atomvåpen enn noen annen? Hvis vi vil unngå at Iran anskaffer atomvåpen, hvorfor godtar vi så lett og taust Israels atomvåpen?Erna Solberg avslo asyl for Vanunu i 2005, regjeringen Bondevik mente at det ikke var fare for hans liv og helse. Om Vanunu ikke er i akutt livsfare, er han i konstant livsfare. Det er elementær viten at 11 ½ års isolasjon i en celle på seks kvm. betyr alvorlig helsefare.

Norge kjenner godt til Vanunus intense ønske om å forlate Israel. Fra første stund har det haglet med henstillinger også til Regjeringen Stoltenberg fra Vanunus støttekomité, fra forfatterorganisasjonen PEN, fra fagbevegelse, kirke, fribyen Kristiansand, Universitetet i Tromsø? og Aps lokale lag i Oslo, Akershus, Elverum. To dager etter at Stoltenberg tiltrådte, fikk hver enkelt statsråd boken Vanunu med en personlig henstilling fra Bestemødre for fred. Når skal Norge ta grep og verne Vanunu mot ekstreme rettskrenkelser?

Fredrik S. Heffermehl, den internasjonale Vanunu-komiteen

Vanunu ber på ny om norsk støtte

Israeli Whistleblower Welcome to Norway

Annonseringen av utnevnelsen av Nobels fredspris til IAEA og dets leder El-Baradei den 10. desember i fjor førte til en del protester internasjonalt på grunn av IAEAs engasjement i å spre atomkraft internasjonalt og spesielt til den tredje verden. I Norge har det derimot vært stille. Klassiske anti-atom-organisasjoner som Nei til atomvåpen og Leger mot atomvåpen valgte å støtte IAEA og El-Baradei – tilsynelatende ukritisk.

Det mange glemmer er at spredning av atomkraft også betyr økning i antall land der atomvåpen kan produseres, samt til degradering av naturen og fare for ulykker. I august 2006 var det en større sikkerhetssvikt i et anlegg i Sverkge, noe som kom som en enorm overraskelse ettersom man mener at Sverige er et av de aller tryggeste landene.

Da det ble kjent at IAEA skulle motta prisen, planla de i utgangspunktet å bruke pengene til å reklamere for atomkraft i fattige land, noe de kom til å endre på, selv om det tydelig viste hvor prioriteringene til IAEA ligger. Mange, av dem blant annet noam Chomsky, ønsket at Mordechai Vanunu, som lekket ut informasjon om Israels atomvåpenproduksjon og dermed svarte Russell-Einstein appellen om å offentliggjøre den videre utviklingen av atomvåpen, skulle motta prisen.

Bli med o demonstrer…

Dagen mot atomvåpen

År for arv, oppvåkning og forpliktelse

Mordechai Vanunu – den israelske atomteknikeren og samvittighetsfangen: Etter å ha sonet 18 år sitter han fortsatt i husarrest i Jerusalem og trenger internasjonal støtte for at Israel skal respektere hans menneskerettigheter og gi ham full frihet.

– Vanunu sender søknaden elektronisk i løpet av dagen, og den blir stilet til statsminister Jens Stoltenberg, opplyser Vanunus fremste støttespiller i Norge, Fredrik Heffermehl. Søknaden er en kopi av den som ble sendt 23. april 2004, til daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

MORDECHAI VANUNU, ISRAEL – BER OM NORSK BESKYTTELSE (2005)

Kjære Jonas Gahr Støre,

Vi vil gjerne ønske lykke til som utenriksminister. Din håndtering av en tøff start innga tillit og skapte store forventninger til et godt grep på utfordringene som ligger forut.

Ulike henvendelser til statsministeren om Mordechai Vanunu, bl.a. mitt brev 20.10.05, vil, får vi opplyst, bli håndtert av UD. Det er nærmest et folkekrav i Norge om kraftfull norsk innsats for Vanunu, bl.a. utrrykt på lederplass i nær sagt alle aviser av betydning, og støttet av tallrike fagforeninger og lag, Advokatforeningen, forfattere, forleggere mv.

Det foreligger to henvendelser fra Vanunu til Norge, hvorav søknaden om asyl kanskje er den minst interessante. Ønsket om ansvarlig politisk handling fra regjeringen må ikke avvises og gjøres til tekniske formaliteter, slik statsråd Erna Solbergs gjorde i vår. Som kjent var publikums reaksjoner på sviktende politisk vilje fra statsråd Solberg massive.

Dette er en sak om politisk vilje, ikke om formalia. Vanunu har aldri fått offisielt svar på sin henstilling til statsminister Bondevik 23. april 2004 om beskyttelse overfor Israel i en situasjon som setter liv og helse i fare. Dette er ikke noen teknisk sak for behandling etter asylregler, men en politisk sak om ekstremt grov, langvarig, mangfoldig krenkelse av en person, jfr. menneskerettighetene og internasjonal rett (respekt for andre lands territorium, due process of law, forbudet mot tortur, ytringsfrihet, rett til utreise osv).

I vår ga to av partilederne i regjeringen, Halvorsen og Haga, klart uttrykk for at det måtte gjøres vesentlig mer for Vanunu. Haga stilte spørsmål til UD om krenkelsene av Vanunus menneskerettigheter og sa seg misnøyd med svaret fra utenriksministeren: «Dette er et klassisk Jan Petersen-svar. Det viser at utanriksministeren manglar engasjement og at han ikkje har nokon ambisjonar når det gjeld å vera med på å leggja press på Israel i denne saka» (Klassekampen 26. april 2005).

Tidligere er dette behandlet som en alvorlig politisk sak. Vår støttekomite for Vanunu ble jevnlig mottatt av statsminister Bondeviks nærmeste politiske medarbeidere, og i sin tid av Vollebæk. Som jeg nylig har redegjort for i boka «Vanunu» (s. 160) var det trolig påtrykk fra Bondevik (og den norske Vanunu-komiteen) som i sin tid utvirket at Vanunu ble tatt ut av isolasjon. I kontakt med statssekretær Jan Egeland fikk vi bekreftet at Norge (ca. 1994?) kritiserte grove brudd på Vanunus menneskerettigheter (ordlyd: hans soningsforhold var «ikke et internt israelsk anliggende»).

Jeg viser til s. 68 i boken «Vanunu» og håper at Arbeiderpartiet vil være opptatt av muligheter til å rette opp sin historisk beklagelige arv i forhold til Israels atomvåpen. Jeg ber om et møte om saken på politisk nivå så snart som overhodet mulig (hvor også NTA, Norges Fredsråd, den norske Pugwash-komite ønsker å være representert).

Med hilsen

Fredrik S. Heffermehl

cc. Statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen, kommunalminister Åslaug Haga, Stortingets utenrikskomité.

cc. Utenrikskomitéen i Stortinget og ulike berørte organisasjoner.

Israel and weapons of mass destruction

Nuclear proliferation

List of people considered whistleblowers

Nuclear-Free Future Award

Support Mordechai Vanunu

Dear sisters and brothers …

FILM:

Israel’s Nuclear Whistleblower

Vanunu and the Bomb

We Are Wide Awake (WAWA) interviews Mordechai Vanunu in 2005

An illegal interview with Mordechai Vanunu

Uncensored Video Interview with Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu – Israel/Palestine

Vanunu and the Bomb

Mordechai Vanunu, Israeli Nuclear Technician against Zionism

Waiting for Mordechai – Israel/Palestine

FILM:

Israel’s Nuclear WMD

Israel’s Nuclear WMD

Dimona – Israeli Nuclear reactor

Israeli Terror WMD Facilities

BBC – Israel ’s Secret Weapons of Mass Destruction

Zionist Israel Mass Production of Atomic Bomb

Dimona – Israeli Nuclear reactor

Dimona Israel Problems at Nuclear Reactor

History – Israeli airstrike on Iraqi nuclear reactor (1981)

Israeli Air Force Attack the nuclear reactor in Iraq

Olmert lets slips Israel has Nuclear weapons

Would Israel attack Iran? Depends who you ask

Ex-CIA official: Israel will attack Iran on its own

For mer – Se: Filmblikk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: