Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Kampen fortsetter! Brakkebygrenda

Posted by Fredsvenn den mai 6, 2008

Prosjektet Brakkebygrenda startet i 1999, og i april 2000 etablerte det seg i St. Halvardsgt. 27. Per i dag er det rundt 15 personer som bor der. De er økonomisk uavhengig, og har selv valgt å leve per definisjon som hjemløse, fordi de ønsker å sette fokus på alternative boformer. Beboerne i Bakkebygrenda ønsket ikke å delta i det kommersielle leiemarkedet med sine umettelige krav om stadig høyere leiepriser. Et marked som gavner de rike på bekostning av de mange.

En del av inspirasjonen til prosjektet er hentet fra Tyskland. Etter Berlinmurens fall ble store landområder ledige uten klare eierforhold. Myndighetene brukte lang tid på å avklare saken, og imens bosatte diverse alternative og trengende seg på områdene. De bodde i campingbiler og vogner, og ble etterhvert et foregangseksempel for flere slike områder i Europa. Fellesnevner for områdene er at de er ubrukt.

Hammurabis lover er de første kjente lovene i verden. Loven er Babylon omkring 1760 f.vt. De ble skrevet på en steintavle som ble funnet i 1901. Lovene ble skrevet omkring 500 år før hebrewenes 10 bud. Hammurabis portrett er pga sitt rykte som den eldste lovgiver i mange regjeringsbygninger over hele verden.

Det kanskje mest slående trekket ved lovene var at de ble skrevet til forsvar for de fattige fra de rikeres tyranni. Han mente å ha motatt lovene fra den sumerisk-aloridiske himmelguden An eller Ani og den semittiske Bel og at lovene ble gitt for at han skulle etablere lov og rett over sitt folk. Lovene inkluderte bla eiendomslover, hvor av noen av dem gjelder husokkupasjoner ol. I følge lov nr 30: ”Hvis en høvding eller en mann forlater hans hus, hage og gård og leier det ut, og noen andre tar hans hus, hageog gård og bruker det i 3 år: hvis den første eier returnerer og hevder det tilbake skal det ikke bli gitt tilbake, men han som har tatt over skal fortsette å bruke det.” (Noe som tilsier at Hausmania, Blitz, Brakkebygrenda osv. skal fortsette å bestå). Brakkebygrenda er i privat eie, men har stått ubrukt i over 20 år.

Huset brant på slutten av 1980-tallet og okkupantene har siden 2000 bodd på tomta, blant annet i en trehytte og campingvogn, og erklært stedet for byøkologisk prosjekt. Men etter 8 år i usikkerhet er det trolig slutt for det byøkologiske kollektivet Brakkebygrenda. Dette til tross for at de ønsker dialog med kommunen.

I følge en kjennelse om midlertidig forføyning fra Oslo byfogdembete hadde beboerne i Brakkebygrenda fått frist på seg med å forlate tomta til 1. mai. Etter at spørsmålet om ekspropriasjon av tomta for noen år siden ble reist hos de lokale myndighetene i Oslo, har eieren i følge Alexander Dey ved Namsfogden i Oslo selv bestemt seg for å bygge barnehage og boliger der. Det er han som formelt står bak kravet om utkastelse. Men hvem vil forlate sitt hjem frivillig.

I går kveld forsøkte rundt 50 ungdommer i følge Dagsavisen å ta tilbake tomten i St. Halvards gate som de var blitt kastet ut av tidligere på dagen. Politiet måtte mobilisere store styrker for å få kontroll på okkupantene. I følge Torgeir Gabrielsen, som har bodd i Brakkebygrenda siden 2001, sier flere partier at de ønsker byøkologiske prosjekter, og de få som eksisterer, som Svartlamoen og Hausmania, har alle vært okkupasjoner. Han synes derfor at det er merkelig at de ikke er interessert i å forhandle. I følge Gabrielsen: ”Vi gir oss ikke ennå, men nå må vi først og fremst få ut tingene våre og hente vognene vi bodde i. Deretter må vi nesten avvente situasjonen før vi bestemmer hva vi gjør videre.”

Anka Nordenborg og Linda Bakervik tok en del bilder av hendelsen. Sistnevnte link har passordet brakke. Hvis bildene skal publiseres på noen måte skal navn og copyright stå under. Brakkebygrenda – Vognlandsby i Oslo, er et fotoprosjekt gjennomført av Anita Hillestad som viser til hjem, estetikk og tradisjon. De fleste av fotografiene er tatt mellom 2002 og 2006. Hun har stilt ut bildene som slideshow ved utstillingen About Claimbing som Space og i 2007 var bildene en del av et samarbeid med Helge Hiram og prosjektet Handlungsraum Beirut – Berlin – Oslo.

Men er det noe annet enn å forvente at et samfunn som er med på, både direkte og indirekte, å okkupere Irak, landet hvor Hammurabis lover ble skrevet? Nok er nok! – Kampen for en bedre, fredeligere og mer rettferdigere verden, forsetter!  

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: