Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

NATO må ta ansvar for atomnedrustning i Europa

Posted by Fredsvenn den april 27, 2008

Pressemelding fra Nei til atomvåpen, Norske Leger mot Atomvåpen og Den norske Pugwashkomité 9. april 2008:

Den norske kampanjen mot USAs og NATOs rakettskjold i Europa fortsetter

Vi er uenige i at det er en økt missiltrussel mot Europa som kan rettferdiggjøre at man skal bruke enorme summer på nye våpensystemer. Rakettskjold gir heller ingen reell beskyttelse. Rakettskjold og den påfølgende opprustningen vil være en meningsløs sløsing med ressurser. Det er bedre å satse på å hindre at det lages nye atomvåpen enn på å prøve å skyte dem ned når de er på vei.

Vi merker oss at NATO-toppmøtet, som ventet, ikke motsatte seg USAs globale rakettforsvar, men bare utsatte å knytte seg til det. Vi frykter at toppmøtets vedtak om å ”utvikle alternativer for et omfattende rakettforsvarsarkitektur” vil skade arbeidet med å få i gang atomnedrustningen igjen. Vi krever derfor at alliansen tar et kollektivt ansvar og ved praktiske tiltak viser at de bidrar til atomnedrustning, for eksempel ved å fjerne de ca 330 amerikanske atombombene som fremdeles er utplassert i Europa og utelukke førstebruk av atomvåpen.

Det sto svært lite om atomnedrustning i kommunikeene fra NATO-toppmøtet og det etterfølgende møtet mellom Bush og Putin. Ikke-spredningsavtalen er i krise. Ved Tilsynskonferansen i 2010 vil innsatsen for nedrustning bli et sentralt tema. Vi støtter den norske regjeringens samarbeid med Tyskland for at NATO skal ta ansvar for atomnedrustning og forventer å se praktiske resultater i løpet av de neste to årene.

Vi støtter fredsprisvinner ElBaradei som i sin tale på nedrustningskonferansen i Oslo i februar sa at han var uenig med dem som ønsker seg et rakettskjold til beskyttelse mot atomraketter fra Midtøsten: Han sa videre: «Etter min mening vil ikke dette være noen brukbar løsning. Det er ensbetydende med å bygge en mur rundt dette problemfylte området, som jeg er overbevist om at man kan gjennomhulle på forskjellig vis. … Hva resten av verden burde konsentrere seg om, er å rekke ut en hånd til Midtøsten og hjelpe til med å løse de mange alvorlige problemene i dette området. … Derfor bør vi ikke holde området i karantene ved å bygge en beskyttelsesmur rundt området, men isteden gjøre seriøse anstrengelser for å integrere det. Hva vi trenger, er en sikkerhetsstruktur som er inkluderende og ikke basert på forestillingen om «dem» versus «oss». Det er nettopp den tenkemåten vi må prøve å forandre.»

Kontaktperson NTA:

Stine Rødmyr, tlf.nr. 918 70 774

Kontaktperson NLA:

Kirsten Osen, tlf.nr. 900 45 607

Kontaktperson Den norske Pugwashkomité:

Bent Natvig, tlf.nr. 22 85 58 72 (j), 22 49 27 62 (p)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: