Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Desinformerer norske politikere om Afghanistan?

Posted by Fredsvenn den april 1, 2008

Seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt (CMI), en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, som selv har jobbet i Afghanistan for Kirkens Nødhjelp, Flyktningerådet og Afghanistankomiteen, tar et oppgjør med gamle og nye myter om Taliban og anklager norske politikere for desinformasjon. I følge ham har de ikke begått verre overgrep mot sivilbefolkningen enn det Vestens allierte har gjort.

 

 

I følge en av de fremste utenrikspolitiske ekspertene i Norge, Sverre Lodgaard, tidligere direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), et institutt som tradisjonelt har plassert seg i hovedstrømmen for norsk sikkerhetspolitisk tenkning, har USA historisk sett hatt en ulykkelig tendens til å samarbeide med diktaturer, og i mange tilfeller intervenert på bekostning av demokratisk utvikling rundt om i verden.

 

I følge Lodgaard har USA for effektivt å kunne omstøte makten til praktisk politikk i økende grad trukket seg ut av internasjonale avtaler og multilateralt samarbeid, en utenrikspolitisk kurs som går under betegnelsen unilateralisme. Verden skal nok styres, men fortrinnsvis på basis av beslutninger fattet i Washington. Han mener Nato lever farlig i Afghanistan og at de ikke har klart balansen mellom militær og sivil innsats.

 

“Folk liker helt enkelt ikke å bli okkupert. De reagerer på inntrengere, og særlig om inntrengerne slår folk i hjel”, sa han i et intervju med Klassekampen den 21. februar 2007 og fortsatte med å si at “Å okkupere et land på den andre siden av kloden for å få det til å gjøre som man vil, er ambisiøst, om ikke overmodig. Folk liker helt enkelt ikke å bli okkupert. De reagerer på inntrengere, og særlig om inntrengerne slår folk i hjel. Det gjelder alle mennesker, også afghanerne.”

 

Det er ettertrykkelig dokumentert at de virkelige motivene bak USAs krigføring mot Afghanistan verken er å fange bin Laden eller bekjempe terror, men å vinne kontrollen over de enorme olje- og naturgassressursene i Det kaspiske basseng og Sentral Asia. Det samme kan sies om krigen mot Irak. Men det er ikke kun oljen for oljens skyld, men heller en kamp om olje og dermed en kamp om økonomisk og politisk hegemoni.

 

Lodgaard fastslår at jo mer Nato blir involvert i regulær krigføring, jo større motstand møter de. At Nato-landene selv opplever at de slåss mot terrorisme og for fred og utvikling hjelper lite all den tid krigen øker rekrutteringen til Taliban og andre væpnede grupper.

 

I følge Lodgaard er hegemonen USA “opptatt av å skape et imperium i sitt eget bilde. Ved å opprette demokratiske stater, gir man imperiet samme ansikt som seg selv. For realistene og mange neokonservative i amerikansk politikk, er spredning av demokrati først og fremst en måte å sørge for at man har samarbeidende regjeringer rundt om i verden.”

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: