Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Flere angrep i Afghanistan

Posted by Fredsvenn den mars 17, 2008

I løpet av 2007var det en dramatisk økning i antall militante angrep i Afghanistan, melder Reuters. Nesten 20 % av alle drepte var sivile. Ifølge rapporten til FNs sikkerhetsråd var det i 2007 gjennomsnittlig 566 angrep fra opprørere og terrorister hver måned, mot 425 per måned i 2006. I 2007 var det 160 selvmordsbombere og 68 slike forsøk, mot 123 selvmordsangrep og 17 forsøk i 2006.

Okkupasjonen og krigen blir altså stadig verre, og det går uhyggelig hardt ut over sivilbefolkningen. Litt prosentregning gir at det var 33 % flere angrep i 2007 enn i 2006 og at antall selvmordsbombere økte med 30 % fra 2006 til 2007. Det er en meget stor økning på ett år og etter 7 års okkupasjon og krig.

Hvor mange drepte var det? Meldinga angir ikke det.

Både forsvarminister Strøm-Eriksen og utenriksminister Støre sa i dagens debatt i Stortinget vedrørende angrepet på Støre i Kabul at de hadde hatt møter med NGOer, (sivile hjelpeorganisasjoner). Slik kontakt er en del av USA, ISAF/NATOs krigsstrategi som altså også den norske regjering setter ut i livet. Strategien består i en koordinert militær innsats med bistand. Det er pisken og gullerota. Hensikten er å nå sine politiske mål: Å kontrollere Afghanistan. En del av piskinga er å ramme sivile og knekke motstandernes infrastruktur og kampevne. Bistand og humanitær innsats skal gjøre okkupantene populære, skaffe etterretning og oppslutning fra egne soldater og opinionen i hjemlandet. Bistanden er altså et virkemiddel slik den væpna innsatsen er det.

Frivillige organisasjoner er sjelden uavhengige hjelpearbeidere. Dette setter både de man vil hjelpe og hjelpearbeiderne i fare. I forrige århundre sendte okkupasjonsmakta ofte først inn misjonærer. De medførte selvsagt både sosial og politisk påvirkning og ga innsikt i lokale forhold (etterretning).

Den norske bistanden skal i år økes med 50 %. En opptrapping av en kritikkverdig strategi. Sammenblandinga er organisert i såkalte PRT-lag. Disse består ofte av rundt 4 sivile og 60 –100 militære. Det fins 25 PRT-lag i Afghanistan. Norge har ett PRT-lag.

La med skyte inn: Når Oslo SV på sitt årsmøte krever at ”NATO endrer sin strategi” og er med på oppropet: Ingen krig i mitt navn, så er det neppe et krav om at sammenblandinga av krigføring og bistand må opphøre. Hvis det skal være noe rimelighet i innholdet med strategiendring, så må det være – Stans av krigen, – Stabilisering med FN tropper en periode, – før Afghanistan får ordne sin egen interne forhold.

Men en slik strategiendring er jo stikk i strid med den internasjonale storkapitalens interesser så vel i USA, Europa og Norge. Det er følgelig en illusjon å tro at NATO vil endre sin strategi. For å oppnå noe må Norge legge ned veto. Det vil kanskje stoppe NATO som bygger på enstemmighet. Vi som er mot krigen får presse på og kritisere Stoltenberg, Støre & co for deres storborgelige og imperialistiske politikk. Det vi som står for en politikk som tjener det norske folk og den norske arbeiderklassens interesser. Er det håp? Kan disse kritikkverdige militærstrategiene kjempes ned?

Bruk av gass ble forbudt. Klasebomber ser ut til å bli forbudt. så når det er grunnlag for en stor opinion mot denne krigføringa som retter seg mot sivile, så skulle kampen ha gode muligheter for å lykkes. Men da må vi få fram til folk hvordan krigene føres. Kanskje kan følgende forslag til paroler fungere: Forby krigføring som tar sikte på å ramme og presse sivilbefolkningen. Bombing som retter seg mot å ramme sivile og ødelegge eller lamme et lands sivile infrastrukturer forbys.

Alexander Harang i Norges Fredslag holdt en viktig innledning på et møte i Internasjonal Gruppe – Oslo den 27.02.08 hvor også Rolf Vestvik i Flyktningehjelpen var innleder. Jeg har bygd mye på Harangs analyser. Internasjonal gruppe i SV vil følge Ivar Johansen, ta videre initiativ

Sjur Papazian har lagd et ” referat” med egne kommentarer her:

Mvh
Helge Ramstad

Frogner SV

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: