Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

På hvilken side finner vi Statoil?

Posted by Fredsvenn den mars 13, 2008

Den 28.02.08 skriver Kjersti T. Morstøl, informasjonssjef, StatoilHydro, i StatoilHydro ikke i Irak at min kritikk av selskapet deres baserer seg på en rekke faktafeil og misforståelser i mitt innlegg Nei til StatoilHydro i Irak tirsdag 26. februar. Dette er grove anklager man ikke kan la gå uaktet hen. Især ettersom det jeg skriver er holdbart.

 

Statoil har offentliggjort planer om å etablere kontor i det kurdiskdominerte Nord-Irak. De har til og med søkt om prekvalifisering og avventer søknadsbehandling, noe som selvfølgelig er med på å legge press på de irakiske myndighetene.

 

Statoil vurderer etablering i Nord-Irak, noe som vil skje i forståelse med de sentrale myndighetene i Bagdad, men sier ingenting om under hvilke forhold, om de anklagene som har kommet fra flere av verdens autoriteter som hevder at den loven man forsøker å prakke på Irak er ”umoralsk og illegal.” Enn heller sier de noe om ikke å gå inn i et okkupert land. Et ”juridisk rammeverk” i et okkupert land er illegitimt. Dagens irakiske regjering er å anse som en Quisling-regjering frem til utenlandske styrker, som på tross av alt det vi ellers måtte få høre er med på å øke den regionale og etniske oppsplitting av Irak, samt den sekteriske volden, har trukket seg ut og det har blitt holdt et fritt demokratisk valg.

 

Statoil har heller ikke sagt noe om hvor vidt de vil støtte det uavhengige irakiske oljearbeiderforbundet IFOU, som har blitt bannlyst og forfulgt av okkupasjonsregjeringen. Det har blitt satt ut arrestordre på IFOUs leder Hassan Juma’a Awad og flere andre av ledere av foreningen basert på anklage om “sabotasje av økonomien.” Dette på tross at streiken de hadde satt i gang kun var en begrenset aksjon, uten implikasjoner for den generelle økonomiske tilstanden i Irak. Dette i et forsøk på å knuse foreningen, som har tatt det skritt å oppfordre alle sympatisører og fagforeninger over hele verden, der i blant Norge, om støtte.

 

I følge Sami Ramadani fra IFOUs støttekomite i Storbritannia, Naftana, en uavhengig komite som støtter demokratisk fagorganisjonsarbeid i Irak og som arbeider for å fremme IFOUs kamp for irakiske sosiale og økonomiske rettigheter, samt arbeider imot privatiseringen av den irakiske oljen slik det blir krevd av okkupasjonsmaktene: “Det å utstede en arrestordre av oljearbeiderlederne er et skandaløst angrep på fagorganisasjoner og demokratiske rettigheter.”

 

Awad skrev den 13. mai i fjor et brev til den amerikanske kongressen hvor det står ”Alle vet at oljeloven ikke tjener det irakiske folk.” Han forteller at IFOU ble holdt utenfor alle de hemmelige forhandlingene, noe som resulterte i at den nye loven ”tjener Bush, hans sympatisører og utenlandske selskaper på bekostning av det irakiske folk.” I følge Awad skulle okkupasjonen ha endt uten krav om Iraks olje som en pris. ”USA hevder de kom hit som frigjørere, ikke for å ta kontrollen over våre ressurser”, sa han til Kongressen, som kun kan vinne irakernes respekt hvis de går i mot oljeloven.

 

På tross av farene, en av streikene deres ble møtt med at Nouri al-Maliki, som har advart at han vil møte trusler vedrørende oljeproduksjon ”med en jernpisk”, kalte ut hæren, har oljearbeiderforbundene gjort en heltemodig innsats og krevd både at en høyere andel av oljeinntektene skal gå til å dekke lokale behov og at man ikke skal etablere seg i Irak før de allierte styrkene har trukket seg ut, samtidig som de holdt seg uavhengig av politiske partier og innflytelse fra den utenlandske okkupasjonen.

 

Uansett hvilken regjering som vil ha makten i Bagdad ved okkupasjonens slutt vil den ha behov for å ha kontroll over oljen for å kunne gjenoppbygge det ødelagte landet, noe som gir de irakiske arbeiderne en årsak til slåss for å sikre at det skjer. Forhåpentligvis vil ikke Statoil være med på en plyndring av det irakske folkets ressurser, men heller være med på å støtte kampen for demokrati, menneskerettigheter og et sterkt, gjenoppbygget Irak.

Sjur C Papazian

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: