Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Nordmenn bidrar til våpensmugling under dekke av hjelpearbeid

Posted by Fredsvenn den februar 27, 2008

En rekke nordmenn er aktive medlemmer eller tunge rådgivere i kraft av lang militær erfaring i og for internasjonale ordener som driver etterretnings- og overvåkningsvirksomhet – og våpenformidling eller smugler våpen og ammunisjon til utvalgte krigs- og konfliktsoner. Ordenene driver humanitært hjelpearbeid, dels som en reell oppgave og dels som et skalkeskjul for våpen- og ammunisjonssmugling. Mange av de profesjonelle gruppene har regelmessig kontakt med politiet, PST, E-tjenesten og spesielle deler av Forsvaret. Dette er kontakter som blir benektet, men som selvsagt eksisterer. Men disse ordenene er bare en av mange private smågrupper og grupperinger som på ulikt vis deltar i det de kaller beredskapsarbeid.Men mye av arbeidet må karakteriseres som illegitimt og frynsete, skriver forfatterne.

 

Det private markedet av leiesoldater, sikkerhetsvakter og andre ressurser er i vekst i Norge. Slik som det er gjeldende for flere andre militærindustrielle bransjer, ikke minst CIA og SAS, hvor det i følge Robert Fisks artikkel fra mars 2004 kalt Britain’s secret army in Iraq er så mange som hopper av for i stedet å bli med i de langt mer lønnsomme private sikkerhetsselskapene i Irak at væpnede private sikkerhetsstyrker utnummererer de nasjonale styrkene, dreier seg om

grupper bestående av tidligere medlemmer av Forsvarets spesialkommando, som tilbyr eskortetjenester og livvakttjenester

nettverk og grupperinger som består av reserveoffiserer, som utfører spesialoppdrag for diverse instanser

små og høyt teknologisk spesialiserte grupper som tilbyr de offisielle tjenestene visse tjenester, der i blant elektronisk kontraetterretning.

 

Enkelte tidligere offiserer og leiesoldater blir rekruttert av utenlandske eller norske tjenester når de opererer i utlandet. Det skal blant annet ha skjedd i Kosovo.

 

Dette hevder den norske psykologen, politikeren og journalisten Finn Sjue, som er førstelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, og har tidligere vært redaktør av Klassekampen, leder av Rød Valgallianse (1981-1983) og nestleder i AKP, og den tidligere norsk politikeren fra Det norske Arbeiderparti etter først å ha tatt over som partisekretær i Arbeiderpartiet etter Haakon Lie, Ronald Bye, som var faglig sekretær i Arbeidernes Ungdomsfylking, nært tilknyttet LO, der han blant annet ble hentet til LOs sentrale sekretariat, og som mellom 1979 og 1981 var samferdselsminister, i boken Overvåket, som blir lansert om kort tid.

 

Overvåkning

 

Bye, som siden har brukt mye tid på å bidra til å avsløre den politiske overvåkningen som er drevet innen arbeiderbevegelsen, ga i 1987 ut selvbiografien Sersjanten der han kommer med flere avsløringer om overvåkning av kommunisme og andre venstreorienterte innen arbeiderbevegelsen. Finn Sjue, gjentatte ganger utpekt som «den egentlige leder» av AKP, fikk etter mange år med «svært graverende» overvåking 80.000 kroner i erstatning fra den norske stat pga «Innsynsutvalget har vurdert det slik at De har lidd alvorlig skade som følge av overvåkingspolitiets virksomhet,» i følge sorenskriver og utvalgsleder Anne Marie Stoltz. Men også AKP overvåket i følge Finn Sjue, som var en del av den innerste kjernen i AKP, nazister, politifolk i spesialpolitiet, og politiske motstandere på venstresiden, der i blant medlemmer av Norges Kommunistiske Parti (NKP).

 

Bakgrunnen for ordren om registrering av NKP-medlemmer var en gjeldende analyse i AKP som gikk ut på at det var stor fare for at Norge ville bli okkupert av sovjetiske styrker i en ny verdenskrig, noe partiet mente var nært forestående. Man regnet med at NKP ville opptre som en femtekolonne for Sovjetunionen. At AKP ikke hadde kapasitet til en ”omfattende” overvåkning er hevet over tvil, men at viljen var
der er like utvilsom.

 

Muslimer i Norge føler seg nå overvåket av myndighetene. Ifølge PST pågår det aktive forsøk på å verve unge, norske muslimer til terrorangrep i utlandet. Usman Rana sier han verken har møtt eller snakket med noen han har oppfattet som en trussel. Han tror sannsynlighetene for at det vokser fram et stort ekstremistisk miljø blant muslimer i Norge er svært små. Unge muslimer frykter å bli stemplet som potensielle terrorister. Og dette går utover ytringsfriheten. Noen tør ikke å uttale seg politisk i det offentlige rom. Vanlige mennesker er redde for å snakke fritt. De passer seg for hva de sier over telefonen og hva de skriver i e-poster.

 

Norge har svart positivt til å følge EUs nye regler for overvåkning av alle nettstedene man kikker seg inn på, alle telefonene man tar/får, alle SMSene man skriver/får og alle man sender epost til eller får. Skulle man tilfeldigvis få en SMS-melding fra en såkalt mistenkelig person, om det så bare var en tilfeldig person, ville man automatisk havne på listen. Alt, om det nå er telefonnumre, geografiske lister på hvor og når du beveget deg med mobilen din, eller digitalopptak av mobilsamtaler, vil bli lagt åpent for amerikanske FBI.

 

Organisasjonen mot politisk overvåking

Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Politiets sikkerhetstjeneste

Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: