Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

InterCity inviterer til Politisk Bar

Posted by Fredsvenn den februar 27, 2008


Det nye Norge: sør for Syden og nord for Nord-Norge?

I panelet:

Terje Tvedt, forfatter og professor, UiB
Morten Strøksnes, forfatter og journalist

I flere bøker har Terje Tvedt beskrevet og kritisert Norge som en «humanitær stormakt på den internasjonale arena», med vekt på statens utvikling av det «sørpolitiske system» for bistand og fred. Dette har i følge ham bl.a. skapt en situasjon hvor Utenriksdepartementet i stor grad er blitt et forvaltningsapparat for bistands- og nødhjelpsprosjekter, snarere enn et strategisk organ til fremme av statens interesser. Er «sør»-politkken blitt en slags erstatning for Europa-politikken og «nord-politikken? Hører Norge kanskje hjemme i den tredje verden, sør og øst for den Europeiske Union vi ikke egentlig vil være med i?

I sin bok om Nord-Norge fra 2006 gir Morten Strøksnes en beskrivelse og vurdering som er langt mindre entydig enn den Ottar Brox ga i sitt kampskrift mot sentralistiske Nord-Norge-planer fra 1966. Samtidig mener han at Nord-Norge helt klart mangler et eget politisk prosjekt, og lukter på en tese om at landsdelen er gjenstand for sør-norsk orientalisme. Han mener at det må skilles klart mellom Nord-Norge som landområde og problem på den ene siden, og den nye dimensjonen som klimaendringer og oljeutvinning i Barentshavet har åpnet opp. Er en annen norsk stormaktspolitikk – nord for Nord-Norge og med et ganske annet sikte – i ferd med å etableres når Europakartet nå snus opp ned og betraktes fra en Nordpol med russisk flagg? Er Norge de facto en stormakt, og må stå ved det, så vel i sør som i nord?

Ottar Brox, Nord-Norge-forsker med flere bøker om emnet siden berømte «Hva skjer i Nord-Norge?» (1966), har tilsagt sitt nærvær.

Møteleder: Helge Høibraaten, norsk Steffens-professor, Nordeuropa-Instituttet, Humboldt-Universitetet i Berlin

Når: 3. mars 2008 kl. 20 Kafeen vil være åpen fra 18
Hvor: CAFE STENERSEN, Munkedamsveien 15.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: