Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Tragedien i Gaza

Posted by Fredsvenn den januar 28, 2008

Vi hører og ser bilder fra Gaza, om tragedien som utspiller seg der. De fleste må berøres i sin sjel, av Israels overgrep. Men de finner ingen vei å gå, i uttrykk for berettiget kritikk.

Skjønt det dreier seg ikke lenger om kritikk! Verbale protester mot Israels framferd – som må bli avvisning av Israels karakter! – fins i alle aviser. Politikere uttrykker skepsis. Men deretter stopper det. Vår motstand kommer ikke lenger. Kritikken eller fordømmelsen, stanses før den blir farlig. Tilbake er fortvilelsen.

En demonstrasjon samler noen hundre på gaten. Boikott er dødfødt tiltak, for motstanden er for sterk – fra Israels ideologiske venner, i media, politikk og handel. Se hvordan det gikk i England, med en akademisk boikott, som strandet i møte med sionist-etablisementet, og dem som er knyttet til det.

Ja, unnskyld at jeg navnga sionisme! Det er et ord som ikke skal brukes, i hvert fall ikke i dannete debatter. I mediene er man redd det ordet, som kaster lys over Israels karakter.

I andre land er det et nyttig begrep, til beskrivelse av virkeligheten. Men ordet – med tilhørende forståelse – er for mange en trussel, som kan bringe debatten på nye veier; ikke lenger om overgrep ved okkupasjonen, noe ”alle” kan være enig i, men over på grunnleggende spørsmål, om den israelske statens ”rett” til eksistens.

Det blir ingen fred i Palestina – la oss gjenta det! – før sionisme er diskutert og blottlagt, Israels historie erkjent og reversert, og den israelske statens karakter eksponert og avvist. Men hvordan skal vi komme dit? Må palestinerne alene føre kampen?

De skal sultes, i Gaza, til underdanighet! En ledende representant i Israel uttrykte det nylig slik: ”La oss nå få se hvordan Hamas (Gazas folkevalgte styre, min anm.) vil kunne brødfø sine barn!”

Utsulting av barn er blitt et middel, for å nå politiske mål! Og fra ”det internsjonale samfunn”, som det kalles, høres bare bleke protester, med norske myndigheter inkludert.

Vi er tilbake med noen hundre i gaten – sjarmerende og harmløst, kan man si, for dem som styrer politikken.

Men vårt standpunkt skal i hvert fall være klart: Israel er en illegitim stat, en settlerstat, på det palestinske folkets jord! Ingen anerkjenning av den staten! Øst-Tyskland raknet og ble borte, og Sovjet-staten likeså. Noe liknende hendte med Sør-Afrika. Slik skal Israel også forsvinne, i historiens forløp.

 

Av Trond Ali Linstad

 

Avstengningen av Gaza
Det er flere ting som har forundret meg i denne saken.
For det første er en slik avstengning av Gaza et klart brudd på flere artikler i Genèvekonvensjonene (GK). Kollektiv avstraffelse og utsulting av en befolkning er krigføringsmetoder som også Israel har skrevet under på er illegale og kriminelle. Dette var metoder som man benyttet i middelalderen og oldtidens kriger og som nazistene brukte i sin utryddelsespolitikk overfor jøder og andre «untermenchen» i WW2 – Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve at den jødiske stat Israel selv tok slike metoder i bruk. De regnes som grove krigsforbrytelser. At syke og sårede også dør som følge av avstengningen er også regnet som en krigsforbrytelse da syke og sårede under en hver omstendighet skal beskyttes.
Det andre som forundrer meg er den svært moderate reaksjon vår ellers så oppegående utenriksminister har vist i denne sak. Med hans mangeårige bakgrunn som leder for Norges Røde Kors burde han ha inngående kunnskap om Israles klare brudd med GK i denne sak. Han har ellers vært raskt ute og kritisert i klare ordelag andre land for brudd på menneskerettighetne, men her dreier det seg faktisk om flere alvorlige brudd på GK. Hvorfor er det ikke like klar tale her? Tenker norske politkere mer på sin tapte diplomatiske rolle i MØ – enn på å si klart fra at dette er totalt uakseptabelt og komme med en klar fordømmelse av Israels handlemåte.
Burde ikke dette være en sak for FNs sikkerhetsråd?

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: