Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Hull i muren rundt Gaza

Posted by Fredsvenn den januar 23, 2008

Jeg fikk bare lyst til å skrive for å uttrykke en sjelden glede. Nyhetsmeldinger fra Palestina gir meg normalt en daglig smerte, men i dag er det tvert om.

I natt har innbyggere i Gaza sprengt hull i muren som  hindrer dem i å gå inn i Egypt. CNN forteller at tusener palestinere er benytter anledningen til å komme seg ut og kjøpe seg nødvendige ting som de ikke får i Gaza. Og det som virkelig får meg til å glede meg, er at CNN forteller at de egyptiske soldatene som er satt til å være fangevoktere på grensen, forsøker ikke å hindre palestinerne – tvert om, de har hjulpet dem.

Det er jo en vanvittig ordning at egyptiske soldater skal måtte være fangevoktere for sine nødlidende arabiske brødre. Egyptiske myndigheter har gått med på dette i en avtale med Israel. Meningsmålinger i Egypt har jo vist at befolkningen har en voldsom motstand mot amerikansk utenrikspolitikk og sikkert ikke mindre mot Israels. Men USA har kjøpt Egypts (og Jordans) myndigheter ved å gjøre dem til noen av de land som mottar aller mest penger fra USA. Dette er en viktig del av USAs støtte til Israel.

Menigmann i Egypt har selvsagt sympati for den stakkars befolkningen i Gaza. I dag vil egyptiske myndigheter kommandere sine soldater til å tette hullene og gjeninnta rollen som fangevoktere for Israel. Normalt er jo disiplinen i militærvesenet ekstrem, men det blir ikke lett å kommandere soldatene til noe de er så sterkt mot.

Og i verden forøvrig setter episoden søkelyset på Gaza som fengsel og på den brutale kollektive avstraffelsen av sivile som ingen siviliserte stater foretar. I vår tid er grenser åpne. Denne tydeliggjøringen av Israels overgrep er politisk nyttig.

Hans Olav Fekjær

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: