Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Dagens situasjon – USA og Irak

Posted by Fredsvenn den november 13, 2007

Fortsatt er forsyningene av vann, elektrisitet og bensin/brennstoff i Irak veldig dårlig. Fortsatt er flere millioner irakiske flyktninger i nabolandene. Men i ca. to måneder er antall drepte i Irak gått betydelig ned, og det gjelder både okkupantene og sivilbefolkningen. Hva er årsakene, og hva er konsekvensene?

Jeg har sett en del forsøk på å forklare det, men ingen fullgode. Etter at deres «surge» var fullført i sommer, har Bush et desperat behov for å vise til framgang, og én målestokk er antall drepte soldater. Det kan oppnås ved å sende soldatene mindre til utsatte posisjoner og å satse mer ensidig på flybombing.

Når det gjelder reduksjonen i antall drepte irakere og særlig i sekterisk vold, hevder flere rapporter at den etniske rensingen av de ulike distriktene nærmest er fullført. Særlig Baghdad er nå delt i et sunni-Baghdad og et shia-Baghdad. Mange irakiske kilder kommer med denne forklaringen.

En rapport fra Government Accountability Office sier at «the United States has so far been unable to translate the decline in violence into political gains.» Tvert om reiser flere spørsmålet om hvordan USA kan legitimere sitt tunge militære nærvær når sikkerhetssituasjonen blir bedre.

Også Juan Cole reiser dette spørsmålet. Han påpeker også at en ledende imam som representerer det største politiske partiet (ISCI, tidligere SCIRI, shia) nå krevet i fredagsbønnen at amerikanerne presenterer en timeplan for tilbaketrekning. Han krever at «America …. should be serious about the issue of restoring real sovereignty and independence to the Iraqi people.»
Sikkerhetsrådet mandat som gir USA en legitimering av okkupasjonen, løper snart ut og fornyelse skal opp i Sikkerhetsrådet. Et flertall av irakiske parlamentsmedlemmer undertegnet i vår en erklæring om at USA må gi en tidsplan for tilbaketrekning. I juni vedtok parlamentet en lov som gir regjeringen fullmakt til å blokkere forlengelsen av mandatet.

Den som ved starten av denne lesningen trodde jeg skulle gi fullgode forklaringer på den reduserte volden, er blitt skuffet under den videre lesningen. Kan Jørgen Johansen, som alltid er velinformert, hjelpe oss med ytterligere forklaringer?

Jeg vil nevne to andre områder hvor amerikanerne har trøbbel. Det ene er dollarens status som internasjonalt betalingsmiddel. Dollaren har jo alt sunket en del og med Bush’ håndtering av valutabalansen har vi trolig bare sett begynnelsen. Nettavisen nevnte i går et par norske eksportfirmaer som har gått over til å kreve betaling i euro. En som i sin tid var visefinansminister under Reagan har også skrevet om problemet.

Naomi Kleins artikkel om radikaliseringen av Latin-Amerika nevner et nytt tegn på hvordan USA er i ferd med å miste grepet på sin «backyard» Latin-Amerika. Om mindre enn to år utløper avtalen om USAs militærbase i Ecuador. Siden siste har landet fått en venstreorientert president. Han uttrykker seg ironisk når han sier at hvis avtalen skal forlenges, nå Ecuador også få en militærbase i USA. Det er en provoserende talemåte som minner om Chavez.

Hans Olav Fekjær

Her er en analyse av hvorfor tallene på antall døde har gått ned.
Hilsen jj

 Daily Kos – Nov 5, 2007

 The Real Story Behind the Falling Casualty Rate in Iraq

 by Brandon Friedman

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: