Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Splittelse mellom Irak-USA

Posted by Fredsvenn den oktober 22, 2007

Det har hele tiden vært klart at USAs måte å føre krig på måtte skape mye motstand i befolkningen. Det som er nytt i høst, er at den irakiske ledelsen gjentatte ganger har protestert veldig sterkt.

Det som nå skjedde, var at USA gikk til angrep i Sadr City. Flere steder har jeg sett referert amerikanske militære ledere si at de var på jakt etter én – 1 – opprørsleder, som de hevdet var ansvarlig for kidnappinger av folk fra Vesten. Men de møtte væpnet motstand, de ble skutt på. Og da innkalte de flyvåpnet slik at helikopter og fly angrep bygninger og biler med raketter og fly.

Først oppga amerikanske militære at de estimerte antall drepte «criminals» til 39. Deretter kom meldinger fra dem som kunne vurdere det sett fra bakken, hvor man unektelig har større muligheter til å vurdere skadene. Tallene er litt motstridende, antall drepte oppgis i meldingene til 10-15 og antall skadede til flere titalls. Men det alle på bakken er enige om, er at de fleste ofrene var sivile og at det var en del kvinner og barn. Ass.Press har sendt ut bilder av to drepte småbarn («toddlers»). CNN sendte intervju med en mann som sa at «Vi har ingen våpen og har ikke gjort noe mot amerikanerne. Men mens vi lå og sov, bombet de plutselig huset vårt».

Mens amerikanerne fortsatt sier at angrepet såvidt de vet ikke gikk ut over sivile, forlangte statsminister al-Maliki møte med general Petraeus og protesterte kraftig mot krigføringens konsekvenser for sivile.

Det interessante er at drapene på sivile langtfra er noe hendelig uhell, men en svært forutsigbar konsekvens av en krig der amerikanerne i stor grad bruker bomber fordi de vil minimalisere egne tap. Så statsministerens protest og sivilbefolkningens motstand vil ganske sikkert ikke få amerikanerne til å forandre taktikk. Særlig ikke nå som det er ekstremt viktig for Bush å vise til framgang og et viktig mål er antall drepte amerikanske soldater.

Men den åpenbare splittelsen mellom amerikanerne og regjeringen i Irak vil trolig bare øke, nå den irakiske ledelsen har mannet seg opp til å protestere offentlig og sterkt. Og bakom lurer selvsagt det faktum at statsministeren og regjeringens flertall har mer lojalitet til Iran enn USA. USA vil trolig angripe Iran i en eller annen form. Og da vil splittelsen mellom den irakiske og den amerikanske regjeringen slå ut i full blomst.

Hans Olav Fekjær

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: