Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Tenk om USA og Israel….

Posted by Fredsvenn den oktober 5, 2007

I går hørte jeg NRK-nyhetene fortelle at
«Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fant Russland skyldig i grove overgrep i forbindelse med angrepet mot Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. I tre enkelthendelser sto russiske styrker bak drap og drapsforsøk på sivile, kunngjorde domstolen torsdag.
Fatima Gojgova, en av saksøkerne, er fornøyd med at domstolen støtter henne i at det var russiske styrker som drepte hennes mor og bror. – Jeg er svært godt fornøyd med kjennelsen, sier hun. – Endelig har en domstol bekreftet det vi har visst hele tiden: at det var russiske styrker som drepte min mor og min bror, fastslo hun da beslutningen var blitt kjent.

Angrepet og overgrepene skjedde i perioden mellom desember 1999 og februar 2000…»
En korrespondent sa så med stor og svulmende patos: «Russland brøt den viktigste av alle menneskerettigheter, nemlig retten til å leve.»
Isolert sett er dette en utmerket melding. Drap på sivile bør straffes. Men jeg kunne ikke fri meg fra å tenke hva som ville skjedd hvis denne domstolen også omfattet Israel og USA. For mens Russland er dømt for tre tilfelle i 1999-2000, er det dagligdags at Israel og USA gjør det samme.
I Israel er også bruk av tortur hjemlet i lovverket. New York Times melder nå at samtidig med at det amerikanske justisdepartementet i 2004 kalte tortur for «abhorrent» (avskyelig), avleverte justisminister Gonzales hemmelige memoer som nettopp foreskrev bruk av tortur.

Det er jo en del norsk kritikk av Israels og USAs stadige ugjerninger – det skulle bare mangle. Men tenk om det hadde vært Russland som sto bak systematiske drap av sivile, bruk av tortur, og skandaler som Abu Ghraib og Guantanamo? Da ville det selvsagt vært en ganske annen kraft i fordømmelsene fra våre medier og ledende politikere.
Kilder:
NRK.no
NY Times.com

Hans Olav Fekjær

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: