Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Felles nordisk storaksjon for flyktninger

Posted by Fredsvenn den september 25, 2007

 

En kampanje kalt «Ikke send flyktninger tilbake til krig” med det til formål å få de nordiske regjeringene til å slutte med å sende flyktninger tilbake til krigsområder ble startet på initiativ fra FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) ved regionalkontoret i Sverige. Omkring 20 frivillige organisasjoner i Norge, Danmark, Finland, Island og Sverige deltar i denne felleskampanjen.

 

Organisasjonene er kritiske til at asylsøkere som har rett til beskyttelse blir sendt hjem, til tross for at de nordiske landene har undertegnet Flyktningkonvensjonen og andre internasjonale avtaler. Ifølge FN er deler av for eksempel Afghanistan, Somalia og Irak regnet som utrygge. Likevel sender nordiske land folk tilbake med tvang eller nekter å gi dem oppholdstillatelse.

 

I Norge i dag lever mange asylsøkere med avslag i en limbosituasjon, der de verken får oppholdstillatelse og rettigheter som arbeidstillatelse, eller har et trygt hjemsted å vende tilbake til. Mange blir gående hvileløst med en usikker fremtid i møte, i opptil flere år. Denne uverdige situasjonen er en tung belastning for alle som opplever det, uansett kjønn, alder og hjemland. Selv mennesker som åpenbart har behov for internasjonal beskyttelse, må vente i årevis mens myndighetene bestemmer deres skjebne. I verste fall blir man sent tilbake til sitt krigsherjede hjemland, som Irak, Somalia eller Afghanistan.

 

Norge har gitt asyl, beskyttelse eller opphold på humanitært grunnlag til 898 personer i løpet av første halvår. Totalt i verden er 38,4 millioner mennesker på flukt.

 

Organisasjonene, som mener at ofre for krig og konflikt ikke får tilstrekkelig beskyttelse i de nordiske landene og at regjeringene nå må gjøre noe straks, og krever som et minimum at de nordiske regjeringene må følge anbefalinger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) for å garantere at folk på flukt får den beskyttelsen de har rett til.

 

Organisasjonene, inkludert Flyktninghjelpen og Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), skal i tiden som kommer arbeide sammen for at nordiske myndigheter får en mer humanitær flyktningpolitikk. Kampanjen inkluderer blant annet underskriftskampanjen Keep Them Safe til støtte for flyktningene, informasjon på nettsiden og andre tiltak.

Ikke send flyktninger tilbake til krig! 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: