Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Om Irak og Drillo

Posted by Fredsvenn den september 18, 2007

Jeg har gjort som foreslått og sendt følgende brev til Drillo. Så får vi se om han svarer.

Kjære Egil Olsen

 

Ifølge Nettavisen er det nå slått fast at du blir ny trener for det irakske landslaget, og du får sikkert rikelig med henvendelser rundt dette. Denne henvendelsen gjelder imidlertid annet enn bare fotball.

 

Når jeg skriver til deg på vegne av Komiteen for et fritt Irak, er det naturligvis fordi vår komite er opptatt av hvordan denne avgjørelsen kan virke inn på situasjonen i det ulovlig okkuperte Irak, hvor motstanden daglig kjemper en modig kamp imot en militært overlegen og brutal okkupant og dens lokale medløpere.

 

Pressa skriver mye rart, men ifølge VG Nett 3.9. kan det se ut til at dine eneste betenkeligheter før du ville si ja til tilbudet var spørsmålet om «sikkerhet, lønn og sportslig opplegg».

 

Du er jo en mann som også er kjent for politiske holdninger, og jeg går ut fra at du også er enig i at fotball tidvis kan være politikk. Derfor er jeg sikker på at du har reflektert over mer enn bare den sportslige utfordringa og potensialet til det irakske landslaget.

Det er ingen tvil om at fotballen samler irakerne og styrker den nasjonale identiteten. På den andre sida har nettopp fotballen blitt politisk utnyttet av for eksempel president George Bush, som i 2004 påsto at den irakske innsatsen i Aten skyldtes den amerikanske okkupasjonen av landet!


Ut fra din politiske bakgrunn er jeg så fri å ta for gitt at du er motstander av den FN-stridige angrepskrigen og den amerikanske okkupasjonen av Irak. På vegne av Komiteen for et fritt Irak vil jeg derfor stille deg noen spørsmål, som jeg håper du tar deg tid til å svare på i en sikkert hektisk tid:

Har du reflektert over hvordan jobben som trener kan bli forsøkt utnyttet av det vaklende marionettregimet i Bagdad og av de amerikanske okkupantene?

Ser du noen fare for at du med dette kan bidra til å legitimere okkupasjonen?

Ser du for deg noen muligheter til å bruke trenerjobben som «talerstol» mot okkupasjonen?

Vil du legge vekt på den irakske motstandsbevegelsens oppfatning av din rolle som landslagstrener?

På forhånd tusen takk for svar. Gi gjerne tilbakemelding på om hvorvidt du synes det er greit at dine svar blir offentliggjort.

> Spørsmålet i Irak nå er ikke om marionetteregimet vil rase sammen, det vil det.

> Høyst sannsynlig vil også amerikanerene trekke seg ut i neste presidentperiode.

Svar:

Hvor sannsynlig det er vet jeg ikke, kan kun konkludere med at de ønsker å være der i alle fall over en tiårsperiode. De vil i det minste ha en base der. Dette er ikke et land de kommer til å stikke av fra sånn uten videre. Det her er ikke en hvilken som helst krig. De er dessuten interessert i også å gå til krig mot Iran, eller få dem til å foreta et maktskifte, slik at de som regjerer blir lydige overfor Washington

Om sunniene, som USA støtter gjennom bl a Saudi Arabia, Siniora regjeringen i Libanon osv., klarer å kaste ut amerikanerne er jeg i tvil om. Om shiaene, støttet av Iran og Syria, klarer det tror jeg neppe. I stedet blir det en helvetes krig mellom de to gruppene. Ingen har dem har noen gode argumenter til hvorfor de skal styre Iran.

Vi må snart innse at verden ikke er oppdelt i småsoner, men at det kontinuerlig eksisterer en maktkamp mellom ulike geostrategiske punkter slik som Iran og Saudi Arabia. Det er en slik kamp som foregår nå med Irak som playground. At Iran støtter shiaene i Irak er langt fra merkverdig. Faktisk er det fult ut forståelig. Dette på tross av at jeg ikke nødvendigvis støtter opp om alt det de gjør i Irak.

Saudi Arabia har blitt støttet av Vesten, Iran blir støttet av Russland. Saudi Arabia er representanter for Vesten, mens Iran er representant for de som ikke er med, men som er mot, og som desverre ikke kun eksisterer av demokratiske stater slik som Venezuela. Uansett er det denne siden antikrigssiden må forsvare.

Banalt er det at alle kritiserer Iran for å berike uran når det ikke er Iran som lager atombomber, i alle fall er det Iran selv påstår (og ingen kan motbevise det), mens USA og ruster opp og lager flere enn det de allerede har. Iran er en liten trussel konfrontert med trusselen i vest.

I tillegg kommer at Iran, selv om det påståes at de gjør langt mer i Irak enn det som i virkeligheten er realiteten, ikke kan gi faen i hva som skjer i Irak, dette på tross av at det de gjør ikke alltid er like bra. Destabillisering i nabolandet Irak er noe som innvirker på situasjonen i Irak, langt mer enn det er tilfelle med f eks Norge. Destabiliseringen og flyktningene kan føre til destabilisering i randområdene, f eks Iran og Syria. Det er 4-5 millioner irakiske flyktninger.

I tillegg kommer at shiaene i Irak i alt for lang tid har lidd under sunni regimets undertrykkelse. Mange mennesker, de som er kjent som persere og som nå befinner seg i ulike shia militser i Irak, ble drept. Om hvem som kom først iranere eller arabere til det området hersker det ingen tvil om ettersom araberne er et såpass nytt folk, men det ser jeg på som irrelevant. Man skal ikke drepe et folk på grunnlag av etnisk eller religiøs osv. tilknytning.

I tillegg kommer at området var bebodd av flere andre grupper enn arabere og persere slik som assyrerer og kildanere osv. Jeg er imot alt som smaker av …fisering, være seg turkofisering, kurdofisering eller arabifisering ell. Alt av dette slag er fullstendig forkastelig. Vi skal være glad for det mangfoldet som eksisterer og inkludere alle. Irak er et av verdens kulturelle og sivilisasjonsmessige hovedsteder. Det var her kurdere, armenere og sumerere, for å nevne noen få, holdt til. Senere kom stadig folk til fra alle kanter.

Jeg var blant de første som kalte regjeringen i Irak for en Quisling regjering. Allikevel er jeg ikke for å drepe alle sammen ell. og bannlyse alle dem som gjør et stykke arbeid i Irak. Dette på tross av at den må nok veltes eller endres når USA og Iran er ute av landet og irakerne selv er herrer. Men også her, må man ha tungen rett i munden. Man kan neppe forvente at det plutselig vil dukke opp et kommunistisk/anarkistisk samfunn hvor alle lever i harmoni med hverandre og med naturen. Noen vil ta makta og de er, som vi har sett flere eksempler av opp gjennom verdenshistorien, desverre ikke altid så mye bedre enn det de andre var før dem.

 

Det viktigste er og blir at utenlandske tropper trekker seg ut, at man får stabilisert landet og får bygget opp noe som fungerer, en stat, gjerne gjennom en folkeavstemning, et valg. Det Irak trenger er frihet fra okkupasjon og virkelig selvstyre, inkludert selvstyre over egne ressurser, en borgerligdemokratisk statsmakt og nasjonal suverenitet over egne grenser. Så får man bygget opp landet igjen, noe som kanskje vil ta 50-100 år. Det er ikke kun mennesker som har blitt drept og materielle verdier ødelagt, foruten at den irakiske sivilisasjonen har blitt knust.

Så kommer andre grupper i Irak, som består av alle slags folk med ulike religioner, men de har det vanskelig nok fra før av og vil nok også neppe klare det. Sannsynligheten for et regionalt helvete blir større dag for dag. Et godt irakisk fotballag kan være med på å hindre det totale helvete, få folk samlet og stolte, for det er hva det irakiske folket fortjener og trenger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: