Nyhetsbildet – Nyheter for aktivister

Fremtiden avhenger av deg! Spre denne informasjonen – websiden – videre!

Dagens terror – Vest Asia

Posted by Fredsvenn den september 12, 2007

Terror Free Tomorrow er et nettsted som vil bekjempe terrorisme ved å vinne «hearts and minds» istedenfor ved angrepskriger. Dette er jo ikke akkkurat det som er den amerikanske strategien. CBS’ 60 minutes har nå hatt et program om den amerikanske massakren i Haditha i Irak. 24 menn, kvinner og barn ble drept av soldater som var rasende over at en av deres egne var blitt drept i samme område. Jeg sakser fra en omtale av programmet. Det er fra vitnemålet til Vuterich, en av hovedmennene bak massakren:

 

Wuterich described the process used by Marines to clear a house. After breaking down the front door, the men «prepped» the inside rooms by opening the door a crack and rolling a grenade inside. «But when you roll a grenade in a room through the crack in the door, that’s not positive identification, that’s taking a chance on anything that could be behind that door,» Pelley responded. Wuterich’s answer was clear. «Well that’s what we do. That’s how our training goes.» Just like the pilots of bombers and helicopter gunships, the lives of those on the ground not in friendly uniforms are not important.

 

Terror Free Tomorrow utfører blant annet meningsmålinger i land som anses sentrale i kampen mot terror. Nå har de fått utført en meningsmåling i Pakistan. Den forteller at 66 % mener at USA bekjemper Islam. bin Laden støttes av 46 %, al Qaeda av 43 %, både Taliban og Musharraf av 38 %. Stakkars Bush har bare sympati hos 9 % i Pakistan. Hvis valgene som er varslet blir noenlunde frie, er det ikke bra for USA. Det blir ikke bedre for dem om de sammen med sine allierte reagerer som da Hamas vant valget. Og Pakistan er det eneste muslimske landet som har atomvåpen….

 

De siste to dagene har øverstkommanderende i Irak, general Petraeus, vitnet i senatskomiteen. Det virker uvanlig naivt når Bush-administrasjonen later som om Petraeus kommer med en fri og uavhengig vurdering, når hans overordnede er Bush, som er ansvarlig for utnevningen av ham og også kan sparke ham hvis han sier noe «galt». I tillegg påpekte Krugman i New York Times at Petraeus flere ganger i de foregående år har kommet med «wildly overoptimistic assessments of progress in Iraq». Men jeg synes Obama var god til å avkle Petraeus’ optimisme:

 

«We have now set the bar so low that modest improvement in what was a completely chaotic situation to the point where now we just have the levels of intolerable violence that existed in June of 2006 is considered success.»

 

Det var uheldig for Bush at samtidig som Petraeus skulle vitne, kom en meningsmåling fra ABC/BBC/NHK som fortalte at 70 % av irakere mener at sikkerheten er blitt dårligere i det halvåret «the surge» har vart. 57 % aksepterer angrep på amerikanerne. Kanskje amerikanerne bør arrestere 57 % av befolkningen?

Blant sunniene, som Bush-administrasjonen langt på vei hevder at de nå har vunnet over på sin side, aksepterer 93 % angrep på amerikanere. Blant shiaene, som har flertall i parlamentet og regjeringen, aksepterer 50 % angrep på amerikanerne.

 

I oktober 2006 publiserte forskere fra Johns Hopkins University (i Baltimore, meget velrenomert) en forskningsrapport i The Lancet (et av verdens mest prestisjefylte medisinske fagtidsskrifter) som beregnet at 650,000 irakere var døde på grunn av amerikanernes angrep og okkupasjon.De brukte en anerkjent metodikk, en såkalt cluster survey. Just Foreign Policy har nå forsøkt å oppdatere beregningen og kommer da til et tall rundt en million, men denne beregningen er jo ikke kvalitetssikret.

 

Slike store tall er uansett vanskelige å forholde seg til. Jeg må tenke på den gang familien gikk blant verdens høyeste trær (i nordre California) og sønnen min, som da var 12 år gammel, sa at «Det er det samme for meg hvor høye de er, for jeg ser ikke toppen på dem uansett». Men uansett hvor høyt tallet er, er det uttrykk for en vanvittig mengde menneskelig lidelse.

 

Og mens rapporten knapt ble nevnt i amerikanske medier, var hovednyheten i går seremonien for årsdagen for 11. september, hvor det døde ca. 3000 amerikanere. Moralen syntes å være at USA må fortsette sin «krig mot terror», som offisielt dreier seg om å spare menneskeliv(!) men som mer uoffisielt dreier seg om å benytte 11. september til å styrke det amerikanske imperiet i verden.

Hans Olav Fekjær

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: